Jill
Jill Persoonlijk 16 mei 2019

Door dik en dun: wat je leert in een 10-jarig huwelijk

In tien jaar tijd maak je heel wat mee. Als je die jaren mag delen met een wederhelft leer je niet alleen veel over jezelf en je partner maar ook over jullie relatie. Onderstaande dingen leer je in een tinnen huwelijk.

1. Gewoon doen

Soms heb je geen zin om iets te doen, maar dat betekent niet dat je dan maar gewoon uit de weg moet gaan. Zoals Shia Labeouf zegt: Just do it! Ga de conversatie aan, communiceer, wees mentaal aanwezig en wees jezelf. Laat jouw interesses en leven gelden en deel met hem hoe je dingen (anders) ziet. Dingen voor jezelf houden of gewoon helemaal laten is zonde. Doe het gewoon zonder er al te veel over na te denken.

2. Blijf praten

Praten, praten en nog eens praten. Een goede relatie kan en zal nooit goed lopen als je niet met elkaar praat. Praat over je gevoelens, je belangen, je emoties en deel dit zodat jullie elkaar begrijpen en er voor elkaar kunnen zijn. Wanneer jij veel dingen voor jezelf houdt komt er alsmaar meer tussen jullie in te staan.

3. Houd je mond

Hoe belangrijk praten ook is, soms moet je simpelweg je mond houden. Als je partner je iets zegt wat ‘m duidelijk moeilijk ligt, luister dan. Wees er voor je partner. Reageer pas als je partner is uitgesproken zodat je echt luistert naar zijn of haar hele verhaal. Anders reageer je misschien niet hetzelfde als je zou doen wanneer je het hele verhaal hebt gehoord. Denk eerst na voordat je reageert.

waarom je stem verandert

4. Deel

Deel naast de materialistische dingen (telefoonoplader, eten, pyjamabroek), ook de ‘interne’ dingen (dromen, verlangens, angsten, behoeftes). Delen – hoe vanzelfsprekend dat ook lijkt binnen het huwelijk – schept een diepere connectie.

5. Alleen-tijd

Naast hem heb jij je eigen leven. Vergeet dat niet te beleven, want je wordt hier zelf een leuker en gelukkiger persoon door. Naast die lieve man heb jij je eigen hobby’s, vriendschappen en uitjes. Je hoeft lang niet alles samen te doen: kwalitatieve alleen-tijd draagt immers bij aan happy us-tijd. Realiseer je dat je meer dan je relatie alleen bent.

6. Lach

Lach zoveel als je kan! Lachen is gezond en brengt jullie bij elkaar. Er zijn dagen in het leven die niet leuk zijn, maar in iedere dag schuilt iets moois. Wanneer je dat inziet of denkt aan een flauw grapje van drie maanden geleden, maakt dit je vast (nog) blijer. Lachen is gezond!

verliefd worden

7. Laat gaan

Geen enkel huwelijk is perfect. Soms gaan er dingen mis en soms worden er ronduit gemene dingen gezegd. Houd hier niet te veel aan vast. Het gras is niet altijd groener bij de buren, focus je op je eigen gazon. Ruzietjes horen er nu eenmaal bij, maar ze betekenen niet dat jullie niet meer een goed team zijn.

8. Minder schermtijd

Stelletjes loeren vaak uren afzonderlijk naar hun telefoon of andere schermen. Zonde, want samen een film kijken is nog altijd gezelliger dan alleen. Dekentje, popcorn, wijntje, … wat wil je nog meer? Daten hoeft niet altijd groots te zijn, het gaat om kleine gezellige momenten met elkaar.

WhatsApp verwijderen

9. Overleef

Dit klinkt misschien een beetje gek maar soms voelt het nu eenmaal alsof de dagelijkse hectiek je te veel wordt en jullie elkaar uit het oog zijn verloren. Jullie werk en de kinderen vragen veel aandacht, dus voelt het haast alsof de ‘wij’ niet meer echt bestaat. Ga niet bij de pakken neerzitten: roei met de riemen die je hebt, doe wat je kunt om elkaar aandacht te schenken en blijf dat alles met vertrouwen en liefde doen.

10. Herinneringen

Herinner jezelf en je lief terug aan de jaren die jullie samen al door zwommen hebben. Haal de mooie herinneringen boven en vier die. Bespreek ze, lach erom, en wees er gelukkig mee. Jullie zullen er nog vele maken, want het 10 jarige huwelijk is een eitje voor jullie, op naar de volgende 10!

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Reageer op artikel:
Door dik en dun: wat je leert in een 10-jarig huwelijk
Sluiten