Paulien
Paulien Kids 17 jun 2019

10 leugens die ouders hun kinderen vertellen

Iedereen maakt zich er wel eens schuldig aan: een leugentje om bestwil. Je wil kinderen natuurlijk geen slechte gewoontes aanleren, maar sommige leugens rollen nu eenmaal makkelijk van de tong. Elke ouder heeft minstens vijf van de volgende leugens ooit al eens gebruikt. (Maar waarschijnlijk allemaal.)

1. Het is bedtijd!

Ook al is het een half uur eerder dan normaal: het is oké. Soms heb je gewoon wat extra tijd voor jezelf nodig en wat extra slaap kan nooit kwaad!

2. We zijn er bijna!

Een handig trucje, vooral met ongeduldige kinderen op de achterbank. Helaas duurt het vaak niet heel lang tot ze je door hebben.

 

3. We komen een andere keer nog terug

Als je koppige kleintje echt niet meer naar huis wilt, kan dit leugentje het getouwtrek verminderen. Je weet zelf al dat je niet terug komt, maar je peuter heeft nu toch al mooi z’n jasje aan. En maak je geen zorgen, je kinderen zijn het zo weer vergeten.

4. Ik weet het niet

Op een bepaalde leeftijd begint je kind bij alles ‘waarom’ te roepen. Dat is zacht uitgedrukt nogal vermoeiend. Meestal weet je het antwoord wel, maar heb je geen zin om al die vragen te beantwoorden.

 

5. Als je zo gek kijkt, blijft je gezicht straks zo staan

Een absolute klassieker. Je hoorde het zelf vaak genoeg in je jonge jaren en nu je zelf ouders bent, houd je die traditie graag in stand.

6. Misschien

Het meest gebruikte leugentje: misschien. Je weet al zeker dat het antwoord gewoon ‘nee’ is, maar je hebt nu geen zin in een discussie. ‘Misschien’ zorgt voor uitstel van executie en met een beetje geluk vergeet je kleintje zelfs dat het iets gevraagd had.

7. Ik vertrek zonder jou!

Dit leugentje werkt altijd. Zeker als je het verbale aan het visuele koppelt door ostentatief weg te wandelen.

8. Ik heb het altijd door wanneer je liegt

Echt grote leugens vertellen je kinderen meestal niet. Sóms mogen ze er dan ook best mee wegkomen (jij doet het tenslotte ook).

9. Dat had ik nooit gedaan toen ik zo oud was

Wedden van wel? En waarschijnlijk had jij het nog veel bonter gemaakt. Maar dat hoeft jouw kind natuurlijk niet te weten. Pas wel op dat je dit leugentje niet vertelt wanneer je ouders erbij zijn. Wanneer zij beginnen te schaterlachen, zal je kleintje je waarschijnlijk niet meer geloven.

 

10. Het doet geen pijn, beloofd!

Een spuitje krijgen is geen pretje, daar komen ze snel genoeg achter. Dit leugentje zal dus niet lang stand houden. Zeg er vooral bij dat het zo weer over is!

Nog meer leugentjes om bestwil? Lees deze hilarische anekdotes van kinderen die hun ouders betrapten in leugens.

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
10 leugens die ouders hun kinderen vertellen
Sluiten