Jill
Jill Kids 23 jan 2018

10 x mooie jongensnamen

Een naam kiezen voor je zoon is een moeilijke taak. Ten eerste moet je er één vinden, ten tweede moet je partner ook akkoord gaan. Hier zijn 10 mooi jongensnamen (of dat vinden wij toch).

1. Julius

De van oorsprong Romeinse naam wordt gelieerd aan Jupiter, Julus (zoon van Aeneas) en natuurlijk aan niemand minder dan (Gaius) Julius Caesar. Julius wordt geassocieerd met ‘de eerste baardharen’, in ruimere zin met ‘de jeugdige’.

2. Thomas

Een naam die al vele eeuwen meegaat en onverminderd gewild en mooi blijft. Voordeel: in nagenoeg alle talen ter wereld uit te spreken.

3. Finn

Een naam met zowel Ierse als Scandinavische roots. De naam Finn wordt in België de laatste jaren bijzonder vaak aan jongetjes gegeven werd (#3 in 2017).

4. Lucas

Jarenlang stond de naam Lucas op nummer één in de lijst met populairste jongensnamen in Vlaanderen. In 2017 werd-ie van zijn troon gestoten door Liam, maar dat betekent niet dat-ie minder mooi is geworden. Komt oorspronkelijk van Luke of zelfs Loukas. Engelsen zeggen Luke, Nederlanders houden het op Luuk en de Fransen kiezen voor Luc. Betekenis (Latijn): licht.

5. Alexander

Nog zo’n ‘gouwe ouwe’. Een prachtige Griekse jongensnaam die ‘beschermer van de mensheid’ betekent. Het is een pittige taak, maar iemand moet het doen.

6. Vito

Liever een originelere naam dan eentje uit de top tien? Wat dachten jullie van Vito? Deze naam is van oorsprong Italiaans en betekent ‘leven’ of ‘levendig’. Vitor kan ook, dan is het Portugees en betekent het ‘overwinnaar’ of ‘veroveraar’.

7. Liam

Zoals al vermeld, bezet Liam momenteel de eerste plaats op de ranglijst van populairste jongensnamen in Vlaanderen, dus er zitten er waarschijnlijk in elke klas twee. Oorspronkelijk komt de naam van het klassiekere William en betekent ‘beschermer’.

8. Milan

Deze Poolse naam betekent ‘liefde’ (milosc). In het Roemeens betekent-ie ‘genadig’.

9. Nelles

Een verbasterde vorm van ‘Cornelius’, een Romeinse familienaam die ‘de man met de hoorn’ betekent.

10. Kamiel

Kamiel is afgeleid van het Griekse woord ‘Gamelios’. Betekenis: ‘feestelijk’.

Reageer op artikel:
10 x mooie jongensnamen
Sluiten