Jill
Jill Uit 26 jan 2018

10 redenen waarom zomerkampen te gek zijn

Je kinderen bezig houden tijdens de zomervakantie is een van de grootste bron van stress voor iedere moeder. Godzijdank zijn er zomerkampen die de zorg voor je kinderen (deels) van je overnemen. Dit zijn de redenen waarom jouw kind op zomerkamp moet gaan.

1. Ze maken nieuwe vrienden

Op zomerkamp is je kind vrij van alle sociale verwachtingen die er op school vaak heersen. Ze maken in alle rust nieuwe vriendjes en vriendinnetjes. Dat alles gaat trouwens een stuk makkelijker door de leuke, ontspannen groepsactiviteiten waar iedereen zin in heeft. Zingen, dansen, lachen en stoeien brengen kinderen nu eenmaal bij elkaar.

2. Ze zijn omgeven door de natuur

Smartphones en tablets houden kinderen aan de sofa gekluisterd. Zomerkampen daarentegen laat hen opnieuw kennismaken met de natuur. Je kroost krijgt er de kans zich compleet uit te leven in de modder en het gras. Wedden dat ze moe en voldaan terug komen door hun avonturen in de buitenlucht?

3. Ze worden zelfstandig en werken aan hun sociale vaardigheden

Op school leren je kinderen al functioneren in een community, maar op kamp gaat dat nog een stapje verder. De regels en het ritme is er vaak minder strikt, waardoor de kinderen meer inbreng hebben. Is het een kampje met overnachting en slapen ze  samen met andere kinderen in een tent of zaal? Dan leren ze  delen, communiceren en afspraken maken. Spoken ze tot diep in de nacht rond? Dan hebben ze alleen zichzelf te pakken. Hoewel we allemaal weten dat kattenkwaad ‘s nachts pas échte vrienden maakt.

4. Ze ontsnappen uit de dagelijkse routine

Zomerkamp geeft je kinderen de gelegenheid om even los te komen van hun strakke schema, bestaande uit school, speelafspraken en sport. Even terug 100% kind zijn in plaats van te werken voor school.

5. Het stimuleert hun ontwikkeling

Door de grote variatie in sport en spel is een zomerkamp de ideale plek om nieuwe vaardigheden te leren. Doordat kinderen op kamp vaak in aanraking komen met activiteiten die ze nog nooit eerder hebben gedaan (raften, boogschieten, vuur maken, knopen leggen, abseilen) verbreden ze op een speelse manier hun kennis en daarmee ook hun interesse.

6. Ze zijn even helemaal offline

Thuis zijn kinderen vaak online. Zowel op school als thuis staren ze continu naar een scherm. Hoe lekker is het om ze even los te koppelen van de televisie en hun smartphone en ze los te laten in de ‘echte’ wereld. Laat hen nieuwe dingen ontdekken naast het scherm die ze even leuk (of misschien wel leuker) vinden. Door écht te spelen, échte emoties te voelen en échte activiteiten te doen gaat er een heel nieuwe wereld voor ze open.

7. Het zorgt voor meer zelfvertrouwen

Op school moeten kinderen continu presteren en tijdens de activiteiten die ze buiten school doen (sporten, muziekles…) hebben ze ook vaak het gevoel dat ze zich moeten bewijzen. Tijdens een zomerkamp heerst er een relaxte sfeer zonder die voortdurende competitiedrang. Daardoor krijgen kinderen de kans zich op hun eigen manier te ontwikkelen. Bovendien vinden kinderen het soms eng om nieuwe dingen te proberen, bijvoorbeeld omdat ze niet willen falen. Op kamp is die drempel minder hoog, waardoor ze sneller hun kans wagen. Ze zien dat ze meer kunnen dan ze dachten. En zijn ze niet meteen de beste in boogschieten? Dan baart oefening kunst.

8. Je hebt zelf ook even vakantie

Als je kinderen op zomerkamp zijn, neem dan ook vakantie. Je hoeft niet per sé op reis te gaan, maar even op je gemak thuis zijn doet wonderen voor je energiepeil. Geen voortdurende: ‘Mama, ik verveel me.’, ‘Mama, gaan we zwemmen?’ of ‘Mama, fietsen we naar moeke?’. Voel je ook niet schuldig, want als jouw energiepeil weer is opgeladen, genieten je kids daar ook van zodra ze terug zijn.

Zomerkampen in België

Naast talrijke zomerkampen met jeugdbewegingen zijn er nog andere opties. Boerderijvakanties, strandvakanties, bosvakanties, sportvakanties… Dat alles vaak nog opgedeeld in verschillende leeftijdscategorieën. Voor ieder wat wils. Onze raad? Wees er op tijd bij, want ze zijn populair.

Reageer op artikel:
10 redenen waarom zomerkampen te gek zijn
Sluiten