10 signalen van je lichaam wanneer je te veel suiker binnenkrijgt

Body & beauty

Kan je koffie met suiker en heerlijke gebakjes ook niet weerstaan? We feel you! Gedurende de dag krijg je veel suikers binnen, maar wanneer is er nu sprake van ‘te veel suiker’?

Wist je dat je maar een bepaalde hoeveelheid suiker per dag naar binnen mag spelen? Als je lichaam de volgende signalen afgeeft, is het verstandig om te minderen als het op suiker aankomt.

1. Sugar cravings

Suiker heeft een verslavende werking: hoe meer suiker je binnenkrijgt, hoe meer je lichaam ernaar hunkert. Laat die zoete versnaperingen toch maar links liggen, om meer sugar cravings te voorkomen.

2. After sugar dip

Zodra je suiker inneemt, krijgt je lichaam een enorme boost. Klinkt geweldig, toch? Niets is minder waar. Heb je één tot twee uur na je maaltijd een dip? Dan heb je waarschijnlijk te veel suiker binnengekregen.

3. Ups and downs

Te veel suiker kan tot enorme schommelingen in je bloedsuikerspiegel leiden, waardoor je humeur continu verandert. Ben je op het ene moment vrolijk en dan opeens niet meer te genieten? Ook dan kan te veel suiker de oorzaak zijn.

4. Vermoeidheid

Je nachtrust raakt verstoord als je vlak voor het slapengaan veel snelle koolhydraten eet, waardoor je overdag erg vermoeid bent. Schommelingen in je bloedsuikerspiegel zorgen voor een slechtere focus en een minder scherp denkvermogen.

5. Een oneffen huid

Je lichaam moet grote hoeveelheden insuline aanmaken, waardoor het vocht aan je huid kan onttrekken. Heb je last van een droge huid, acné, donkere wallen of onzuiverheden? Dan zou suiker weleens de boosdoener kunnen zijn.

6. Veel dorst

Je mond en keel raken droger van te veel suikerinname. Grijp dan niet naar een glas frisdrank of vruchtensap, maar kies liever voor water of thee. Anders zal je gedurende de dag dorst blijven hebben.

 

7. Een zwakke weerstand

Ben je om de haverklap ziek? Een van de vervelende gevolgen van suiker is dat het een tekort aan nutriënten kan veroorzaken in je lichaam. Hierdoor vermindert je immuunsysteem en ben je vatbaarder voor ziektes.

8. Een hoge bloeddruk

Steeds meer studies tonen een verband tussen suiker en een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk gaat onder andere gepaard met duizeligheid, hoofdpijn, rusteloosheid, kortademigheid, pijn op de borst en oorsuizen. Komen deze symptomen je bekend voor? Schrap dan wat meer suikers uit je dieet.

9. Gebitsproblemen

Suiker kan gaatjes in je gebit veroorzaken door de bacteriën in je mond (die suiker omzetten in zuur). Dit zuur lost het tandglazuur van tanden en kiezen op, waardoor er eventueel gaatjes kunnen ontstaan. Vul die snoeppot op je bureau liever met suikervrije versnaperingen.

10. Gewichtstoename

Last but not least; van te veel suikers kom je aan.

Meer weten over suiker?

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!