Jill
Jill Persoonlijk 7 mrt 2018

10 verschillen tussen je eerste en tweede zwangerschap

Iedere zwangerschap is verschillend: feit. Er zijn algemene verschillen tussen je eerste en tweede zwangerschap: feit. Hier komen ze!

Geslacht

Nummer 1: ‘Jongetje? Meisje? Dat maakt ons echt niks uit, als het maar gezond is.’
Nummer 2: Als je al een jongetje hebt: ‘Meisje, meisje, meisje, meisje.’ Als je een meisje hebt: …

Echo’s

Iedereen (familie, vrienden, collega’s, zelfs je Facebook-netwerk) mag de eerste echo zien. Hij wordt van voor tot achter geanalyseerd, omgekeerd, omgedraaid, zien we daar een piemel of is dat een arm? Pretecho’s en 3D-exemplaren worden ingepland. Bij nummer 2 verdwijnt de echo in jullie portemonnee. Met enig geluk krijgen de oma’s een whatsappje  van het gefotografeerde exemplaar.

verschillen tussen je eerste en tweede zwangerschap

Foto’s van de buik

Je kunt er nog net geen prachtig timelapsefilmpje van maken, maar die eerste buik staat volop in de schijnwerpers. Mogelijk ga je zelfs voor een professionele fotoshoot of laat je er een tekening op painten. Oh, jij hebt zelfs een gipsen buikafdruk laten maken? Top! Buik nummer twee moet het met heel wat minder aandacht stellen. Hier geen fotosessies, hoogstens enkele kiekjes op het einde van deze tweede zwangerschap.

Boeken

‘Zwangerschap voor dummies’: je kende alle tips uit je hoofd, omdat je precies wilde weten wat er zou gebeuren. Heerlijk, al die boeken over zwangerschap, bevallen en babyverzorging. Tijdens je tweede zwangerschap heb je helemaal geen tijd om te lezen, want je draagt al een dreumes op je arm die getild wil worden en die ‘Ik-ben-twee-dus-ik-zeg-nee’ uitprobeert en je nachtenlang wakker houdt.

verschillen tussen je eerste en tweede zwangerschap

Kleding

Dartel en blij duik je tijdens je eerste zwangerschap de wondere wereld van de zwangerschapskleding in. Mamalicious, Noppies, een mooie spijkerbroek met buikstuk waar je die prachtige buik in kunt laten uitkomen. Jurkjes met extra rek. Bij nummer 2 grijp je in de kast van je vent en check je even hoe dat er bij jou uitziet. Ach ja, het is maar een fase, toch?

Beleving

Een onbekende in de supermarkt (eerste zwangerschap): ‘Hoe ver ben je?’

Jij: ‘Ik ben 30 weken, drie dagen en 4 uur. Over bijna 5 weken doen ze de liggingsecho, dan gaan ze kijken of het hoofdje goed is ingedaald. Als dat niet zo is zou het kunnen dat ze moeten gaan draaien en dat is best spannend, blaha die bla, bla, bla.’

Passant: ‘Uhuh, succes ermee, ik moet gaan.’

Een onbekende in de supermarkt (tweede zwangerschap): ‘Hoe ver ben je?’

Jij: ‘Mijn wagentje is bijna vol, nog even langs de huishoudspullen en dan naar de kassa.’

Passant: ‘Eh, ik bedoelde hoe ver ben je met je zwangerschap?’

Ontwikkeling van de foetus

Mozart voor baby’s, foetus’ eerste verhaaltjes, mama zingt een liedje. Alles voor een juiste ontwikkeling van het almaar groeiende wonder in je buik. Ook qua beweging doe je het rustig aan, de baby mag geen stress hebben. Dat tweede kinderen vaak tough cookies zijn, kan te wijten zijn aan het feit dat je tot week 40 nog met een dreumes op je arm loopt,  met pakken luiers en flessen melk sleurt en broer- of zuslief de dikke buik eerder als boksbal ziet dan als een wonder der natuur waar alleen maar naar gekeken mag worden.

Felicitaties

Je Facebookwall liep over van de felicitaties toen jullie bekendmaakten voor het eerst zwanger te zijn. De kaartjes met gelukswensen heb je in de woonkamer aan een waslijntje opgehangen. Daarna verdwenen ze allemaal netjes in de bewaardoos.

Bij je tweede zwangerschap komt die tsunami aan kaartjes wat trager op gang. Eigenlijk is het gewoon geen tsunami meer. En dat netjes opbergen steekt zo nauw niet.

Dieet

Zacht en niet-gepasteuriseerde kazen, rauwe vis, makreel, niet gewassen groenten. Nul alcohol. Bij nummer 1 houd je rekening met wat je eet. Een perfect uitgebalanceerd dieet. Bij nummer 2 laat je de kazen nog staan, verder eet je vooral wat er overblijft van het bord chicken fingers van je dreumes terwijl je alleen maar denkt aan een ding: slapen.

verschillen tussen je eerste en tweede zwangerschap

Klaar voor D-day

Bij de eerste is de kinderkamer maanden voor D-day klaar. Fris en ruim op tijd geverfd zodat de giftige luchten weg zijn tegen dat je baby er zal slapen. Mooi roze, met alle kleertjes gewassen, gestreken en uitgehangen. Het koffertje staat klaar in de hoek bij de deur met een uitgeprint A4 met telefoonnummers en adressen voor de gestresstste papa to be.
De tweede? Bij 39 weken zet je snel nog even de wieg klaar op je kamer. ‘Blauw? Ach, roze staat toch ook bij jongetjes? Koffer? Ach we zien wel, dat t-shirt is zo gepakt en anders rijd papa nog even op en neer.’

Lees ook: 7 mijlpalen van peuters die iedere moeder herkent

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
10 verschillen tussen je eerste en tweede zwangerschap
Sluiten