Jill
Jill Persoonlijk 3 mrt 2018

11 levenslessen die sterke vrouwen aan hun dochter meegeven

Geen beter voorbeeld voor een dochter dan een krachtige moeder. Een mama die carrière heeft gemaakt en tegelijkertijd een gezin staande houdt. Soms een vrouw die er alleen voor staat, maar niet toegeeft aan sociale druk. Deze moeders geven hun dochters belangrijke levenslessen mee.

11 levenslessen van moeders voor dochters

1. Hou van jezelf

Het is oké om van jezelf te houden. Dat is niet meteen een teken van narcisme. En het is ook oké om je mindere kanten te accepteren. Sterker nog: wanneer je die accepteert, kan je ze omzetten in iets positief.

Ben je bijvoorbeeld geen extrovert persoon en klap je dicht zodra je voor een groep staat? Dat is waardevolle zelfkennis. Zo weet je bijvoorbeeld dat een optimale werkplek er voor jou rustig bij moet liggen. Zelfkennis is de eerst stap der wijsheid.

2. Verontschuldig je niet als je succes hebt

Wees trots op wat je bereikt hebt. Carrière gemaakt? Goed bezig! Mannen hebben veel minder moeite om zichzelf een schouderklopje te geven. Dat zouden vrouwen vaker mogen doen, want ook zij mogen trots zijn. En nee, heb geen schrik dat je overkomt als een opschepper.

3. Jezelf vergelijken met anderen brengt je nergens

Vergelijken is de oorzaak van heel wat onvrede. Wanneer twee vriendinnen een dure handtas met korting op de kop hebben getikt, heb jij dan ook echt een nieuwe handtas van Michael Kors nodig? Je hebt toch nog een mooie, onbeschadigde handtas?

Ook op persoonlijk vlak geldt deze levensles. Weegt zij vijftien kilo minder? Dat is oké, want zij is ook tien centimeter kleiner. Of niet. Mensen zijn er in alle vormen en maten. Het zou heel saai zijn als alle vrouwen precies hetzelfde waren.

Onthoud: jij bent jij. Iedereen is uniek, vergelijken dient geen enkel nut.

4. Ook singles kunnen gelukkig zijn

Je geluk staat of valt niet met een relatie. Of dat zou in ieder geval niet zo mogen zijn. Uiteraard kan een relatie je gelukkig maken, maar dat betekent niet dat je zonder relatie ongelukkig bent.

Er zijn zoveel meer zaken die je geluk bepalen: je vrienden, je familie, je kinderen, een welgemeende goedemorgen van de treinconducteur en dat je deze avond chocolademousse als dessert voorzien hebt. Daar heb je geen partner voor nodig.

Noel Wells GIF - Find & Share on GIPHY

5. Jezelf waarderen betekent niet dat je anderen minder waardeert

Ben je blij dat je een rustig persoon bent? Dan mag je daar gerust voor uitkomen, want dat betekent niet dat je drukke mensen minder waardeert. Doordat je iets zelf niet bent, kan je je zelfs juist aangetrokken voelen tot anderen die dit wel zijn. Opposites attract.

6. Als je je goede vrienden op één hand kan tellen, ben je een geluksvogel

Het is een huizenhoog cliché: je bent beter af met een paar heel goede vrienden dan ontelbaar veel ‘gewone’ vrienden. Want als puntje bij paaltje komt blijven alleen die echt goede vrienden je steunen. Wie heeft er 800 vrienden op Facebook nodig? Niemand dus.

7. Je hebt geen toestemming nodig om te doen wat je wil

Als iedereen zegt dat je die ene jobaanbieding niets voor jou is, moet je die kans niet meteen afslaan. Advies is altijd welkom, maar jij bent degene die bepaalt, want ook jij bent degene die met de gevolgen ervan zal moeten leven. Je bent de baas over jezelf, dus als jij die job wél ziet zitten en gelooft in je kansen: ga er dan voor.

Single Ladies Beyonce GIF - Find & Share on GIPHY

8. Je kunt op je eigen benen staan

Nee, je hebt echt niet iemand anders (lees: een partner) nodig om zekerheid te hebben in je leven. Je dopt je eigen boontjes, letterlijk en figuurlijk.

9. Je laat niet over je heenlopen als je iemand vergeeft

Sommige mensen zijn het gewoonweg waard om te vergeven. Daarbij, als je iemand geen tweede kans geeft, kan diegene nooit laten zien dat hij ervan heeft geleerd, toch?

Maar onthoud ook: sommigen zijn het niet waard. En dan is het ook oké om hen niet te vergeven.

10. Zelfs superhelden huilen af en toe

Als je weent, stel je je kwetsbaar op. En dan voel je je meteen onzeker. No worries. Superhelden huilen ook. Bovendien is het gewoon af en toe broodnodig om even een potje te huilen. Kan iemand even ‘The Notebook’ opzetten?

Lube Bore GIF - Find & Share on GIPHY

11. Maar boven alles: girls just wanna have fun

Je bent nooit te oud om uit je dak te gaan op een kerstfeest, verjaardagsfeest of met oud op nieuw. Wat anderen daarvan denken? Who cares?

Lees ook: 20 adviezen die elke dochter moet krijgen van haar vader

Reageer op artikel:
11 levenslessen die sterke vrouwen aan hun dochter meegeven
Sluiten