Floor
Floor Thuis 7 mrt 2018

7 musicalfilms die je al veel te lang niet meer gezien hebt

Je hebt musicallovers en musicalhaters. Raad eens tot welk kamp de Famme-redactie behoort? Juist. Kom maar op met die onverwachte zangstondes en jazz hands! Dit zijn onze favoriete Hollywoodmusicals aller tijden. 

1. Mary Poppins

Sorry Julie Andrews, maar in de rol van Maria in ‘The Sound of Music’ zijn we je intussen een beetje beu gezien. Liever kijken we nog een keertje naar jouw immer vrolijke verpersoonlijking van Mary Poppins, de nanny waar we allemaal van droomden. En daarna met zijn allen oefenen om het woord ‘supercalifragilisticexpialidocious’ zonder haperen uit te spreken.

Mary Poppins GIF - Find & Share on GIPHY

Leuk nieuws trouwens: eind 2018 komt er een remake van ‘Mary Poppins’, met Emily Blunt in de hoofdrol. Ook Meryl Streep, Julie Walters en Broadway-ster Lin-Manuel Miranda spelen mee.

2. Singin’ in the rain

We blijven nog even bij de oude, glamoureuze filmklassiekers. Omdat we nooit genoeg krijgen van een zingende en dansende Gene Kelly. Omdat we simpelweg niet kunnen weerstaan aan dat fantastische nummer ‘Goodmorning’. En omdat er in hedendaagse musicals veel te weinig getapdanst wordt. (Maar later meer daarover.)

3. Chicago

Mag evenmin ontbreken in het rijtje klassiekers: dit misdaadverhaal over ‘all that jazz’ in het Chicago van de jaren twintig. De filmversie van deze Broadwaymusical uit 2002 ging met een flink aantal Oscars lopen. Met dank aan Renée Zellweger en Catherine Zeta-Jones die de hoofdrollen van showgirls Roxie Hart en Velma Kelly op indrukwekkende wijze vertolken. De choreografie is van Bob Fosse, die ook al zijn stempel drukte op ‘Cabaret’. Daarin schitterde Liza Minnelli dan weer. We love Liza. Maar we dwalen af. Over naar de volgende film die je allang weer vergeten was!

4. Grease

Een musicaloverzicht zónder een musical waarin John Travolta meespeelt? Dat bestaat natuurlijk niet. We twijfelden nog even om hier ‘Saturday Night Fever’ te vermelden – met die uiterst dansbare soundtrack van The Bee Gees – maar kozen uiteindelijk toch voor de oerversie van de highschoolmusical, namelijk ‘Grease’. Geen wonder dat de hits uit deze musical vandaag nog altijd voor ambiance zorgen op menig trouwfeest. Zatte nonkels en ‘Greased lightning’: topcombi. Of neen, dat laatste nemen we terug.

5. West Side Story

Een iets tragischer liefdesverhaal dan dat van ‘Grease’, maar dat neemt niet weg dat ‘West Side Story’ eveneens barst van de songklassiekers. ‘America’, ‘Maria’, ‘I feel pretty’, … Zelfs na al die jaren – de filmversie dateert alweer van 1961 – blijven ze overeind. Hetzelfde geldt trouwens voor de choreografie van Jerome Robbins.

6. Moulin Rouge

Zoals een musicaloverzicht volgens ons niet zonder John Travolta kon, zo kon het volgens collega-redactrice Jill absoluut niet zonder dit pareltje van regisseur Baz Luhrmann uit 2001. Terecht, want de film die Nicole Kidman na haar veelbesproken scheiding van Tom Cruise opnieuw op de kaart zette als een veelzijdige, niet te onderschatten actrice die niet langer alleen maar ‘de vrouw van’ wilde zijn, heeft alles in huis wat een musical in huis hoort te hebben. Misschien zelfs meer: de flitsende beeldregie en opvallend kleurrijke fotografie van Luhrmann bezorgden deze musical een instant cultstatus. En de wereld wist in een moeite door dat Ewan McGregor ook kon zingen.

7. La La Land

Oké, deze heb je wellicht nog niet zo heel lang geleden nog gezien. Namelijk in 2016, toen er plots een musical uitkwam (hoe lang was dát geleden?!) die door alle critici met lof werd overladen. Wat ons betreft helemaal terecht, want wat gaat er boven een tapdansende Ryan Gosling? Heerlijk om te zien hoe de ouderwetse kunst van het tapdansen nog eens pretentieloos werd gedemonstreerd door twee Hollywood A-listers. De chemie tussen de melancholische Ryan Gosling en de guitige Emma Stone spat bovendien van het scherm. En je wil heel erg graag naar sunny L.A. nadat je ‘La La Land’ bekeken hebt. Kortom: een klassieker in wording, deze musical boordevol zon, romantiek én bijzonder fijne muziek.

Reageer op artikel:
7 musicalfilms die je al veel te lang niet meer gezien hebt
Sluiten