Jill
Jill Thuis 15 sep 2018

3 trucjes zodat je kinderen langer slapen (en jij langer in bed kunt liggen)

Iedere ouder droomt ervan een zondag lekker lui tot de middag in bed te liggen. Spijtig genoeg denken veel kinderen daar anders over, want zij willen zoveel mogelijk tijd met mama en papa doorbrengen. Dat willen zij ook wel, maar een enkele zondag uitslapen zou weleens deugd kunnen doen. Hier zijn drie trucjes zodat je kinderen langer slapen.

1. Wedstrijd

Kinderen zijn competitief en er bestaat geen betere manier om hen wat te motiveren door een wedstrijdje of een beloning te voorzien. Waarom dan geen wedstrijd om ter langst slapen op zondag voormiddag? Zelfs als ze wakker zijn zullen ze doen alsof ze slapen zodat ze alsnog winnen. En je partner en jij? Jullie kunnen lekker luieren.

2. Lampje

Je kunt ook een klok voorzien met een lampje. Zet de wekker op het uur dat jij het oké vindt dat je lieverd naar jullie slaapkamer komt zodat het lampje dan zal branden. Leg je kind uit dat het mag komen wanneer het lampje brand en anders nog even in bed moet blijven liggen. Lukt het ‘m om zo lang te wachten? Dan verdient ‘ie een sticker. Vijf stickers verzameld? Dan mag je kleintje kiezen wat jullie ‘s avonds eten of welk spelletje jullie samen spelen.

Tip: kies een wekker met een lampje die je ook zonder muziekfunctie kunt gebruiken. Als je kind nog niet wakker is op het afgesproken uur, is de kans bij een wekker met slechts een lichtje kleiner dat ‘ie wakker wordt.

Vind je geen wekker die aan die beschrijving voldoet? Dan kun je altijd nog een digitale klok nemen en er een blad papier aan kleven met daarop het uur waarop je kind mag opstaan; getekend zoals de cijfers op een digitale klok. Zelfs wanneer je kind nog geen klok kan aflezen, weet ‘ie wanneer ‘ie uit zijn bedje mag komen.

3. Alternatief

Lukt het je kind echt niet tot een acceptabel tijdstip in zijn bedje te blijven liggen? Dan kun je wel je eigen slaap nog redden. Leer je kind dat het uit zijn bedje mag komen en wat ‘ie dan mag doen.

Zet ‘s avonds telkens papier en kleurtjes klaar of ander speelgoed waar je kind niet te veel lawaai mee kan maken. Doe dat in een ruimte waar het veilig is voor je kind, zoals de woonkamer (als jullie geen open haard hebben en die zich niet op een andere verdieping dan de slaapkamer van je kind bevindt) of zijn eigen slaapkamertje.

Tip: kamers waar je lieverd het best niet alleen komt sluit je steeds stevig af, hetzij met een gesloten deur (die op slot is), hetzij met een veiligheidshekje. Voor je eigen gemoedsrust kun je ook steeds een babyfoon zetten in de kamer waar het speelgoed voor je kind klaarstaat.

Ben je de wanhoop nabij omdat ook deze tips niet helpen? Dan kunnen we je maar een ding zeggen: het is maar een fase, die je zult overleven!

Lees ook: De juiste methode om je kind te straffen

Reageer op artikel:
3 trucjes zodat je kinderen langer slapen (en jij langer in bed kunt liggen)
Sluiten