Rachelle
Rachelle Kids 27 mrt 2019

Dankzij deze 4 signalen weet je dat je kind klaar is om te leren lezen

Voorlezen is nuttig om zoveel redenen. Het zorgt onder andere voor een goede band tussen ouder en kind, maar het helpt ook om liefde voor het lezen te ontwikkelen. Deze vier signalen tonen aan dat je kind klaar is om te leren lezen.

1. Je kind doet alsof hij kan lezen

Slaat je kind zijn lievelingsboek zelf open en begint hij hardop te ‘lezen’? Dat kan een teken zijn dat je kind klaar is om zelf te lezen. Leren lezen is vergelijkbaar met andere ontwikkelingsmijlpalen: lees daarom niet alleen voor, maar ook mét je kind.

Moedig je kind ook aan tijdens het dagelijkse halfuurtje voorlezen om mee te lezen. Het begint met de prenten: vraag wat je kind erop ziet en wijs naar het juiste woord. Zodra je kind uit zijn of haar eigen omgeving begint te herkennen, wordt ‘ie in geen tijd enthousiast.

2. Je kind wordt graag voorgelezen

Je kind kijkt uit naar het voorleesmoment en dringt er alsmaar vaker op aan dat het dat uurtje niet wil missen. Die liefde voor voorgelezen worden kun je door je kind te stimuleren omzetten in liefde voor lezen.

3. Hij kent het alfabet en de juiste klanken

Zodra je kind alle letters en de klanken die erbij horen kan herkennen, heb je alle basisblokken om de leespuzzel op te lossen. Een eerste stap is dus zorgen dat je kind de associatie tussen de letters en de bijhorende klanken legt, daarna kunnen jullie aan woorden beginnen.

4. Je moet steeds hetzelfde boekje voorlezen

Veel ouders zullen dit herkennen: een boek voor de 9399e keer voorlezen. Dat kan irritant zijn, maar het is ook een teken dat je kind klaar is om te leren lezen. Op die manier kan je kind zelf terugbladeren naar zijn favoriete pagina’s en wordt de rol van je kind alsmaar actiever.

Meer weten?

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Reageer op artikel:
Dankzij deze 4 signalen weet je dat je kind klaar is om te leren lezen
Sluiten