4 tips om van het avondeten een gezellig gezinsmoment te maken

Thuis

De kinderen moeten op tijd op school zijn, je moet ontbijt voor ze maken en je wil zelf ook nog douchen om fris op het werk te verschijnen. Chaos dus. In de avond daarentegen hebben jullie wel de tijd voor een gezellig gezinsmoment. Dankzij deze vier tips maken jullie een fijn gezinsmoment van het avondeten.

1. Praat over positieve onderwerpen

Het avondeten is niet het uitgelezen moment om te beginnen over de rommel op de kamer van je dochter. Houd het leuk tijdens het avondeten door positieve gesprekken te voeren met je gezin. Stel zo veel mogelijk open vragen, want dan kan je kroost zelf veel vertellen. Vraag bijvoorbeeld naar hun dag of hoe leuk de voetbaltraining was.

Bij kleinere kinderen is het ook goed om samen met je partner gesprekken te voeren. Kinderen luisteren altijd mee en leren daarvan. Later zullen ze vanzelf hun zegje toevoegen.

2. Geen smartphones en tablets aan tafel

Hét probleem waar ouders tegenwoordig mee kampen is sociale media. Smartphones en tablets zijn hun beste vrienden geworden en dat verpest de sfeer van het gezin tijdens het avondeten.

Maak hier dan ook duidelijke regels over. Spreek bijvoorbeeld af dat iedereen zijn telefoon op het aanrecht legt tijdens het avondeten. Daarna zijn ze weer vrij om hun laatste berichtjes te checken (zucht).

3. Observeer je kinderen

Het avondeten is het beste moment waarop je goed naar je zoon of dochter kan luisteren. Je kent ze door en door en je merkt het meteen als iemand niet goed in zijn of haar vel zit. Geef je kind dan ook extra aandacht als je ziet dat het niet goed gaat. Vraag wat er aan de hand is en of je hen kan helpen met iets.

4. Gezinsmoment: ieder zijn ding

Je kan ontelbaar veel verschillende tips toepassen tijdens het avondeten, toch werkt dat niet voor iedereen. Het ene gezin is het andere niet, dus kijk vooral naar jullie eigen behoeftes. Als het voor jullie wél werkt om de kinderen af en toe toe te staan dat ze hun telefoon checken, kan je dat natuurlijk gewoon doen. Hier kom je samen met je partner en kinderen vanzelf achter.

Meer?

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!