Alice
Alice Body & beauty 31 jan 2020

5 ademhalingsoefeningen om meteen tot rust te komen

Het leven van een mama loopt niet altijd van een leien dakje. Je rent van hot naar her om de kinderen tijdig naar school te brengen, je gaat zelf fulltime werken en je probeert je huishouden op tijd en stond te ‘managen’. Zie je soms door het bos de bomen niet meer? Deze ademhalingsoefeningen van ervaren yoga-docente Marloes van der Kamp brengen je in een mum van tijd weer tot rust.  

Marloes van der Kamp is yoga-docente bij Andere Boeg en geeft onder andere retraites op prachtige groene locaties in Nederland. Redactrice Jutta van Famme’s zusje NSMBL ging er onlangs op stilteweekend, hoe dat haar is bevallen lees je hier. Op haar blog legt Marloes uit dat er verschillende ademtechnieken zijn in yoga, van activerende tot kalmerende. Met die laatsten gaan we nu aan de slag en je zal merken hoe de stress binnen een paar minuten van je afglijdt.

Marloes van der Kamp tijdens een yogales

Ademhalingsoefeningen om tot rust te komen

1. Volg je adem

Bij deze ademhalingsoefening richt je je aandacht op je adem en volg je die, zonder ‘m te sturen. Je kunt je aandacht richten op het tempo, het ritme, de beweging van je borstkas en buik, waar je adem vooral heengaat of de koelte langs je neusvleugels bij de inademing en de warmte bij de uitademing. Het fijne is dat je dit overal kunt doen, zelfs in stilte op je bureaustoel tijdens het werk.

2. Buikademhaling

Hier richt je je aandacht opnieuw volledig op je adem, maar nu ga je actiever ademen. Wanneer je inademt ontspan je buik en bekkenbodemspieren, en duw je je middenrif omlaag, zodat je buik uitzet. Laat je buik naar alle kanten uitzetten, niet alleen naar voren, maar ook naar de zijkanten en zelfs wat naar de rugkant. Wanneer je terug uitademt, ontspan je je middenrif, zo komt je buik vanzelf weer terug naar binnen.

3. Lang uitademen

Adem ruim en diep in en dan laat je je uitademing twee keer zo lang duren als je inademing. Laat het ritme gelijkmatig worden: de hele tijd dat je inademt doet je dat in hetzelfde tempo, datzelfde geldt voor je uitademing.  Zo blijf je gelijkmatig ademen en kom je vanzelf tot rust.

4. Volledige yoga-ademhaling

De ademhalingstechniek verbetert je ademhaling in het algemeen: je traint jezelf om je longcapaciteit helemaal te benutten en om stress los te laten. De oefening gaat als volgt: laat je inademing eerst je onderbuik bewegen, dan je bovenbuik en dan ook borstkas. Ontspan je buik en bekkenbodemspieren wanneer je inademt, en duw je middenrif omlaag, zodat je buik uitzet. Gebruik dan ook de tussenribspieren, zodat je borstkas maximaal kan uitzetten en laat je adem ook helemaal bovenin je longen komen; trek je schouders een klein beetje op. Wanneer je uitademt, ontspan je je schouders, borst en diafragma en trek je je buikspieren en bekkenbodem spieren wat aan.

5. Zoemende adem

Nog een leuke oefening om af te sluiten: zoemend ademen, alsof je een bijtje bent. Adem rustig en diep in en uit. Bij elke uitademing, maak je een zoemend geluid. mmmmm. Ontspan je kaken, je gezicht en je keel.

Ook interessant:

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
5 ademhalingsoefeningen om meteen tot rust te komen
Sluiten