Persoonlijk 10 dec 2018 Jill

5 dingen die je denkt als je naar huis gaat met je pasgeboren baby

Daar sta je dan met je kindje voor het ziekenhuis, op het punt om in de auto te stappen. De bevalling heb je overleefd, maar ook nu schieten er allerlei dingen door je hoofd als je naar huis gaat met je pasgeboren baby.

1. Eh, en nu?

Zodra je thuis bent weet je niet waar blijven met je baby. Moet je je oogappel in de box leggen? Wanneer moet je hem/haar precies voeden? Waarom weent je baby nu? Waar is die handleiding?

Gelukkig heb je dan nog je eigen intuïtie, je partner, je alwetende zus, en familie en vrienden.

2. Moet je hier geen diploma voor hebben?

Zo gek, tegenwoordig moet je voor werkelijk alles een diploma of op z’n minst een getuigschrift halen. Maar een baby geven ze zo, hupsakee, met je mee naar huis. Is dat wel verantwoord? Had je niet een of andere cursus moeten volgen? Bestaan zo’n cursussen eigenlijk? Een gat in de markt! Ga meteen het bedrijfsplan schrijven. Nu ja, meteen … doe maar wanneer je je huishouden wat op poten hebt staan, want dat kleine ukje eist voor nu al je aandacht op.

3. Mogen we haar nu houden?

Heeft het ziekenhuis al door dat jij eigenlijk helemaal niets van baby’s kent? Zou de thuisverpleegster niet heel snel zien dat je niet de beste moeder van de wereld bent? Was het echt de bedoeling dat dit kostbare pakketje bij jou zou terecht komen? Geen paniek: je kunt meer dan je denkt, bent een betere ouder dan je had kunnen hopen en dat kostbare pakketje is precies op de plek waar het moet zijn. Je hebt gewoon last van het imposter-syndroom.

4. Zou een poetsvrouw/nanny/chef nog in het huishoudbudget passen?

Die vraag blijft nog lang door je hoofd spoken, want nu je een baby hebt om te verzorgen gebeuren een tot drie van onderstaande dingen:

  • De was en de plas blijft liggen.
  • Je hebt nooit meer rust of tijd voor jezelf.
  • Je maakt amper volwaardige maaltijden – behalve die voor je kleintje.

Je droomt ervan het eerste dilemma op te lossen dankzij een poetsvrouw, het tweede met behulp van een nanny zo nu en dan, het derde met je eigen privé chef. Niet te veel gevraagd, toch? Jullie hebben nog wel ergens een beetje geld op een rekening in Zwitserland staan, toch?

5. Is het normaal dat hij/zij zoveel/weinig slaapt/eet/pampers maakt?

Of je nu een baby hebt die veel of weinig huilt, slaapt of eet, op een gegeven moment denk je: is dit wel normaal? Meestal is het wel degelijk normaal, maar als je echt twijfelt kun je altijd bij een kinderarts of de thuisverpleegster terecht. En nee, ze gaan je niet overbezorgd vinden als je voor de zesde keer die week om hun raad vraagt.

Lees ook: 15 clichés waar iedere kersverse ouder zich schuldig aan maakt

Reageer op artikel:
5 dingen die je denkt als je naar huis gaat met je pasgeboren baby
Sluiten