Alice
Alice Persoonlijk 15 dec 2019

Columniste Laura: “Ik word heel zenuwachtig van al die labels onder mama’s”

Laura is mama van Elliot (4), Amelia (2,5) en kersverse dochter Phoebe. Een jaar geleden startte ze Mommoiselle op, een blog waarin ze het reilen en zeilen van haar gezin uit de (draag)doeken doet. Vandaag vertelt ze over de vijf dingen waar ze vroeger vooroordelen over had, maar nu volledig achter staat.

Als mama kom ik mezelf nogal tegen. “Dat zou ik nooit doen”, dacht ik vroeger vaak. Hypothetisch moederen: daar was ik namelijk heel sterk in. Tot ik echt mama werd en over veel zaken mijn mening moest herzien.

Ik word ook heel zenuwachtig van al die labels onder mama’s: flessenmoeder, attachment parent, borstvoedingsmama, Rapleymethodemama, … Tijd om uit die hokjes te breken, dames! Selecteer gewoon lekker wat bij je eigen stijl past. Zo hoef je geen bakfietsmoeder te zijn om de voordelen van deze dingen in te zien.

5 geitenwollensokkendingen die iedere mama moet proberen

Je kindje dragen

De vroedvrouw kwam aandraven met een draagdoek. Ze was ook draagconsulente, zei ze. Ik had er nog nooit bij stilgestaan dat er opleidingen waren om andere mensen te leren hun kind aan zich vast te knopen. Maar ik was meteen verkocht. Elliot was een gevoelig baby’tje en de draagdoek kwam van pas tijdens zijn avondvullende huiluurtjes.

Al snel had ik een hele collectie: eentje in de auto, eentje in de fietstas, een voor langere wandelingen, en een in de keuken om met twee handen vrij te kunnen koken. Ik maakte onlangs zelfs een reeks tutorial filmpjes op Instagram met mijn bevallige pasgeboren assistente, Phoebe!

Laura Mommoiselle

Wasbare luiers gebruiken

Ik weet het: het schrikt af. Maar ik was altijd al met het milieu begaan en toen ik mama werd had ik nog meer de drang een mooie wereld voor onze kindjes achter te laten. Al snel switchte ik naar herbruikbare natte doekjes. Dit is echt geen extra werk dus ik raad het elke mama aan!

Wasbare luiers zijn misschien een iets grotere uitdaging, maar ik was meteen enthousiast. Goed voor de planeet, zacht voor de billetjes: je zit nooit zonder pampers en die printjes zijn to die for!

Bovendien hoeft het geen alles of niets verhaal te zijn. Mijn instelling is: elk pampertje is al één wegwerpluier uitgespaard. Zo gebruik ik ze alleen thuis. En die was, die valt reuzemee! Ik test momenteel allerlei soorten systemen uit en deel, helemaal eerlijk, onze ervaringen op Instagram.

Borstvoeding geven

“Goh ja, ik wil dat wel proberen”, was aanvankelijk mijn reactie als me gevraagd werd of ik van plan was om borstvoeding te geven. Die terughoudendheid is best gek eigenlijk. Ik heb thuis als oudste van vier niet anders gekend, maar het werd als zo’n bewuste en gepolitiseerde keuze voorgesteld, dat ik er wat bang voor was. Maar eens Elliot er was, had ik me het niet anders kunnen inbeelden.

En ja, soms suckt borstvoeding echt, maar er zijn ook veel voordelen, wat maakt dat het ook als gemakzuchtige mama te smaken valt. Zo stap ik met Phoebe de deur uit met alleen een pampertje in m’n achterzak, heb ik geen afwas, stinken haar vuile broeken niet (tot aan de vaste voeding is een vuile pamper bijna geurloos), ben ik helemaal mee met de vegan, local en zerowaste-trend en vliegen de kilo’s eraf zonder ik er een poot voor uitsteek.

Samen slapen

Een echte co-sleepmama ben ik niet. Ik slaap immers niet erg vast als Phoebe mee in bed ligt. Maar ik heb haar wel graag dicht bij mij en vind het heerlijk om haar er ‘s morgens bij te pakken. Die eerste maanden kan je een baby’tje niet verwennen, dus knuffelen maar!

Je fiets vol kind te laden

Een bakfiets heb ik niet, maar ik schafte me wel een ware mama-fiets aan. Elektrisch, met twee stoeltjes, een dubbele motorfietsstaander en extra plaats tussen stuur en zadel. Heel handig! Nu fietst Elliot alleen en kan Phoebe binnenkort de honneurs waarnemen op het voorste zitje, terwijl Amelia achteraan zit.

De kindjes vinden het supertof om met de fiets te gaan en ik hoef geen rondjes te rijden op zoek naar een parkeerplaats aan school. Dat het beter is voor het milieu en ik zo niet bijdraag aan de file, is mooi meegenomen.

Een grote bestelwagen? No thanks!

Of toch maar niet? Sorry, dames, die gigantische auto met handige schuifdeuren komt er nooit! Daar trek ik de lijn! Hoewel die schuifdeuren me een hoop parkeermiserie zouden besparen… Misschien moet ik dit vooroordeel toch ook maar eens laten varen!

Meer van Mommoiselle? Dat kan op Famme of op haar blog.

Lees ook:

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Columniste Laura: “Ik word heel zenuwachtig van al die labels onder mama’s”
Sluiten