Jill
Jill Body & beauty 18 jul 2019

5 hacks om borstvoeding makkelijker te maken

Zowel borst- als flesvoeding hebben voor- en nadelen. Heb je voor borstvoeding gekozen? Dan zijn hier 5 hacks om je het leven net iets makkelijker te maken.

1. Investeer in zoogcompressen

Je kleintje hangt niet de hele dag aan je borst, waardoor er af en toe vochtige chaos kan ontstaan. Of je nu een andere baby hoort huilen, kou vat of je borst uit het niets begint te lekken, nursing pads komen altijd goed van pas. Haal voldoende kompressen in huis en stop er een paar in je tas. Zodra je tepels beginnen te lekken kun je je beha meteen voorzien van een pad.

Tip: Wil je borstvoeding juist bewaren? Er zijn bepaalde zakjes voor in je bh die de melk opslaat. Zo sla je twee vliegen in één klap!

mama geeft de borst

2. Verzorg je tepels

Feit: borstvoeding is geen pretje voor je tepels. Vooral in de eerste maanden, wanneer je baby om de paar uur eet, kunnen je tepels serieus zeer doen. Als je je tepels niet verzorgt kunnen er vervelende kwaaltjes ontstaan, zoals bloedingen en zweertjes.

Om te voorkomen dat borstvoeding een hel is breng je het best na iedere voeding wat tepelzalf aan. Heb je last van kloofjes of andere pijnlijke plekjes? Wrijf dan wat afgekolfde moedermelk op je tepels en laat goed drogen. Thank you nature! 

3. Let op je voeding

Het is niet meer dan logisch dat je als moeder zijnde volledig gefocust bent op je baby. Maar let ook op jezelf, bijvoorbeeld je voeding. Want alles wat jij binnenkrijgt heeft effect op borstmelk. Zorg dus dat je dagelijks de juiste – hoeveelheden – voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit is niet alleen goed voor je baby, maar ook voor jouw energieniveau.

borstvoeding geven

4. Water, water, water

Je lichaam heeft flink wat water nodig om melk te produceren. Daarom is het belangrijk dat je iedere dag voldoende drinkt. Maak je je toch zorgen om je melkvoorraad? Zorg dan dat je baby aan iedere borst drinkt of leg de pomp aan iedere borst. Dit helpt je om je voorraad op natuurlijke wijze te vergroten.

5. Luister naar je lichaam

Borstvoeding geven kan ontzettend vermoeiend zijn, maar het mag absoluut geen pijn doen. Oké, zere tepels en stuwing zijn geen pretje, maar zodra je echt heftige pijn ervaart negeer het dan niet. Stop eventjes met borstvoeding en gun je lichaam wat rust. Blijft de pijn aanhouden, wordt het erger, krijg je koorts of vertrouw je het simpelweg niet? Schakel dan meteen een dokter in.

Lees ook:

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
5 hacks om borstvoeding makkelijker te maken
Sluiten