Paulien
Paulien Thuis 25 jan 2020

5 dingen om in je keuken aan te passen voor een milieubewuster leven

Als echte foodie en keukenprinses breng je waarschijnlijk heel wat tijd door in je keuken. En laat dat nu net een van de plaatsen zijn waar je makkelijk een beetje milieubewuster te werk kan gaan. Wij geven wat tips!

1. Verpakkingen

Plastic is dé boosdoener bij uitstek voor het milieu. Probeer daarom altijd zelf zakjes mee te nemen naar de supermarkt en kies liever voor kartonnen of glazen verpakkingen. Kan je toch dat plastic bakje niet vermijden? Recycleer het dan op de juiste manier of was het af en gebruik het zelf opnieuw of zet het in het keukentje van je kleintje.

2. Kooktijd

Energiezuiniger koken is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portefeuille. Denk daarom altijd goed na over hoe je jouw eten bereidt. Zo is een elektrisch stoommandje energiezuiniger dan je aardappelen koken in water.

Een simpel trucje om makkelijker energiezuinig te koken is om bijvoorbeeld je oven 5 minuten voor het einde van de kooktijd af te zetten. De oven blijft warm en je eten wordt zeker gaar, maar zo spaar je op een week tijd heel wat minuten gas en elektriciteit uit. Hetzelfde geld voor je kookplaat, tenzij je met inductie kookt.

3. Voedselverspilling

Nog zo’n boosdoener is voedselverspilling, maar gelukkig kent iedereen een heleboel trucjes om dat probleem tegen te gaan. Denk goed na bij wat je koopt, stel je menu voor het winkelen al op, eet je restjes op als lunch of diner en gebruik je vriezer.

Het is ook een goed idee om je keukenkastjes in te richten volgens houdbaarheidsdatum. De producten die minder lang meegaan, zet je vooraan. Zo zullen ze zeker niet vervallen. Er zijn ook een heleboel gadgets om voedselverspilling tegen te gaan. Wedden dat je sommige al in huis hebt?

milieubewuster keuken

4. Bio & veggie

Milieubewust koken en eten, heeft ook veel te maken met de ingrediënten die je gebruikt. Heb je de mogelijkheid om biologisch te kopen? Doe dat dan, de groenten zijn vaak lekkerder en je steunt er je lokale boeren mee.

Probeer ook een paar keer per week vegetarisch of zelfs veganistisch te eten. Dat is goed voor het milieu en je kan zelfs de grootste vleesliefhebber bekoren met het juiste veggie-gerecht.

5. Vervang wegwerpproducten

De meeste huishoudens hebben al geen plastic wegwerpproducten zoals bekertjes en rietjes meer in huis, maar toch sluipt er soms nog eentje binnen. Zoals bijvoorbeeld het plastic rietje. Zeker met kinderen in huis, is zo’n rietje handig, maar er zijn een heleboel duurzamere varianten van dat product.

Zoals bijvoorbeeld het ecorietje van Tupperware. Tupperware is sowieso al een heel duurzaam merk en met dit rietje gaan zij de strijd aan tegen plastic. Er zitten vier rietjes in het schattige stoffen zakje en ook een borsteltje om de rietjes grondig te reinigen na gebruik.

milieubewuster keuken

Nog meer milieutips?

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
5 dingen om in je keuken aan te passen voor een milieubewuster leven
Sluiten