5 leugentjes die we kersverse moeders vertellen zodat ze het eerste jaar doorkomen

Als je voor het eerst moeder bent geworden, vliegen de adviezen je om de oren. Sommige tips zijn erg welkom, andere leg je naast je neer. Maar de volgende dingen die je als kersverse moeder hoort, zijn ronduit gelogen.

Het zijn leugentjes met de beste bedoelingen, bedoeld om nieuwe moeders een hart onder de riem te steken. Om je optimistisch te houden en je het vertrouwen te geven dat je het wel zult overleven. Ook al voelt dat soms even niet zo als je baby om 3 uur ‘s nachts weer klaarwakker is.

1. Je kan gaan slapen als de baby slaapt

Je kan douchen als de baby slaapt. Of een paar wasjes achter elkaar draaien, want dat is waar je vandaag de dag blij van wordt. Je kan ook een aflevering ‘Suits’ of ‘The Queen’ kijken. Misschien zelfs wel twee als je geluk hebt. De waarheid is dat je veel dingen kan doen zodra de baby slaapt, maar slapen is er daar niet één van. Ach ja, slapen is voor watjes. En baby’s!

leugentjes die we kersverse moeders vertellen

2. Als je borstvoeding geeft, verlies je vanzelf gewicht

Sorry mama’s, dat is niet altijd het geval. Voor de meeste vrouwen geldt dat borstvoeding geven je vooral hongerig maakt waardoor je meer gaat eten. Natuurlijk zijn er vrouwen die wel afvallen van borstvoeding geven, maar dat zijn waarschijnlijk dezelfde vrouwen die een stuk chocoladetaart kunnen eten als ontbijt en dan toch nog afvallen. Gewoon omdat ze een goede spijsvertering hebben.

Alle andere vrouwen zijn de hele dag op zoek naar voedsel en schuiven het naar binnen zodra ze daar de kans toe krijgen. Gevolg? Die vallen geen grammetje af. Bereid je er dus op voor dat je geen totale make-over ondergaat dankzij de borstvoeding alleen.

3. Borstvoeding geven is fantastisch

Borstvoeding geven kan fantastisch zijn en dat wordt het meestal ook, maar niet direct. Er zijn verschillende fases.

In het begin is het verschrikkelijk. Althans, bij de meesten. Dan doet het pijn. Dat gaat soms gepaard met tepelkloven of bloeden. En dan moet je nog maar geluk hebben dat je baby ‘hapt’.

Als het niet meteen soepel gaat, moet je je even door wat uren vol marteling en oefening heen slaan. Het is hard werken. Elke baby is anders en elk lichaam van een moeder ook.

Dus denk niet meteen dat je het fout doet, als het niet vanaf het eerste moment ‘geweldig’ voelt. Dat is heel normaal.

Troost je met de gedachte dat het uiteindelijk wél heel mooi is. En als het niet lukt, dan maar niet. Maak er geen big deal van, je kindje wordt ook groot van flesvoeding.

leugentjes die we kersverse moeders vertellen

4. Het gaat beter zodra je kindje …

‘Maak je niet druk dat je baby elke nacht huilt vanaf 4 uur ‘s nachts, het beter wanneer hij drie maanden oud is’ of: ‘Het is niet erg dat hij nu niet slaapt, dat gaat vast beter zodra hij wat meer ritme heeft.’ En ga zo maar door.

De waarheid is iedere fase voorbij gaat, maar ook wordt opgevolgd door een nieuwe fase. En elke fase heeft zijn leuke en minder leuke kenmerken.

5. Het maakt niet uit hoe je eruit ziet, je hebt net een baby gehad

Dit is een grove leugen. Je ziet er na de bevalling nu eenmaal niet uit als een yummy mommy. Ja, het is lastig om je zwangerschapskilo’s te verliezen, helemaal als je borstvoeding geeft (zie punt 2). Maar je kan ze kwijtraken door goed op je eten te letten en te sporten. Maar geef het de tijd, hoe frustrerend dat ook is (en ja, dat is het).

Lees ook: De 10 geboden bij een kraambezoek

Reageer op artikel:
5 leugentjes die we kersverse moeders vertellen zodat ze het eerste jaar doorkomen
Sluiten