Jill
Jill Kids 6 feb 2019

7 tekenen dat je kind nog niet klaar is voor zindelijkheidstraining

Jij bent het dan misschien beu om regelmatig pampers te verversen, soms is je kind nog niet klaar om al zelf naar het potje te gaan. Deze 7 tekenen tonen dat je kind nog niet klaar is voor zindelijkheidstraining.

Je kind wordt nog niet gek van vieze luiers

Als kinderen zich storen aan hun vieze luiers, weet je dat het een goed moment is om hen zindelijk te proberen maken. Kinderen die nog geen last hebben van vieze luiers zitten vaak nog niet te wachten op het potje, omdat zij nog geen ‘motivatie’ hebben.

De luier van je kind is continue nat

Kinderen die voortdurend plassen hebben nog een te zwakke blaas om zonder luier rond te lopen. Als een kind twee uur (of langer) zijn plas kan ophouden kun je beginnen met zindelijkheidstraining. Indien dat nog niet het geval is kun je beter geduldig afwachten.

wanneer begin je met zindelijkheidstraining?

Je kind toont geen interesse in het potje

Je hebt het potje ondertussen al meerdere malen geïntroduceerd, maar de interesse blijft uit. Als hij erop zit en na een lange tijd nog steeds voor zich uitstaart, weet je dat je nog te vroeg bent. Oefening baart kunst maar soms heb je gewoon even wat geduld nodig.

Je kind kan nog niet stilzitten

Kinderen hebben vaak moeite met stilzitten: ze gaan alle kanten op en zijn continue druk in de weer. Is jouw kind ook nog zo rusteloos? Dat is ‘ie naar alle waarschijnlijkheid nog niet klaar voor het potje. Dat wiebelig zooitje wil je liever vermijden, dus kies voorlopig nog maar even voor pampers.

Je kind kan zelf zijn broek nog niet uitdoen

Waarschijnlijk loop je vaak hand in hand, heen en weer, naar het toilet met je kleintje. Jullie oefenen ‘naar de wc gaan’ en doen dit gecontroleerd. Op een gegeven moment lukt dit, maar lukt het ook als de broek nog aan is? Anders heb je straks een groot probleem.

zindelijkheidstraining

Je kind is bang voor het potje

Sommige kinderen vinden het doodeng om op het potje te gaan zitten. Ze vinden dat gat maar niks en vertrouwen het niet. Als dit het geval is duurt het wat langer om hem zover te krijgen. Help hem eerst van de angst af en forceer het niet. De tijd zal het leren.

Er is veel verandering gaande

Misschien verwelkomen je partner en jij een tweede kindje, zitten jullie midden in een verhuizing of heerst er veel stress. Dit soort elementen veroorzaken behoorlijk wat prikkels waardoor je kind al te veel aan zijn of haar hoofdje heeft om zich met zindelijkheidstraining bezig te houden. Je wacht beter af tot de rust is teruggekeerd.

Is het toch zover? Dan zijn hier de do’s and don’ts van zindelijkheidstraining.

 

Reageer op artikel:
7 tekenen dat je kind nog niet klaar is voor zindelijkheidstraining
Sluiten