Jill
Jill Persoonlijk 12 sep 2018

5 tips om de sollicitatieblues te vermijden

Het kan zomaar gebeuren van vandaag op morgen: je krijgt je ontslag. Dan sta je opnieuw voor die lange lijdensweg van solliciteren. Hier zijn 5 tips om de sollicitatieblues te vermijden.

1. Controle

Dat je geen antwoord krijgt op je duizendste sollicitatiebrief, daar kun jij niets aan doen. Dat het bedrijf waar je op gesprek mocht komen uiteindelijk kiest voor iemand anders evenmin. Daar kun je je hoofd over breken, maar dat lost natuurlijk niets op, want je hebt geen controle over de beslissingen van een ander.

Focus je liever op waar je wel invloed op hebt. Denk aan het aantal sollicitatiebrieven die je uitstuurt, de kwaliteit van die brieven, netwerken en vooral aan alles en iedereen laten weten dat je een job zoekt.

2. Vraag hulp

Ben je zelf geen redactietalent? Vraag dan aan iemand om je te helpen met je sollicitatiebrief. Wil je graag een CV die er mooi uitziet? Dan zijn websites als canva een goed idee. Daar vind je gratis templates waardoor je curriculum vitae er meteen een stuk indrukwekkender uitziet. Heb je zelf niet zo’n groot netwerk? Vraag dan aan de mensen die je wel kent een oogje in het zeil te houden. Wie weet kennen zij je toekomstige werkgever wel.

Als je hulp vraagt heb je het gevoel dat je stappen in de goede richting zet en meestal is dat ook effectief zo.

3. Spel

Deze tip klinkt misschien wat vergezocht, maar toch is het goed voor je mentale gezondheid om het hele proces als een spel te zien dat je uiteindelijk wil winnen.

Slaat deze sollicitatiebrief niet aan? Dan speel je dat level opnieuw, met een nieuwe sollicitatie brief. Leer steeds bij van je ‘fouten’ in die ronde zodat je de volgende keer wel wint. Ben je door naar de sollicitatieronde? Dan sta je weer voor een nieuw level.

4. Hun verlies

Houdt in gedachte dat jij een aanwinst bent. Je bent dan misschien onzeker, ook jij hebt een unieke set aan vaardigheden die niemand anders heeft. Ja, er zijn mensen met hetzelfde diploma, maar zijn die ook even georganiseerd als jou? Of misschien ben je heel introvert, maar daardoor een goede analist. Als je afgewezen wordt door een bedrijf, dan is dat hun verlies, niet het jouwe. Want jij kan veel voor hen betekenen, zij zijn gewoon een opdrachtgever.

5. Bijleren

Je kunt onmogelijk zeven dagen op zeven bezig zijn met solliciteren. Daarom is het verstandig om ‘afleiding’ voor jezelf te voorzien, het liefst in de vorm dat je toch aan je cv of vaardigheden werkt.

Zoekt de plaatselijke bibliotheek een vrijwilliger om de boeken te verhuizen naar het nieuwe gebouw? Daar kan je zomaar je organisatievaardigheden op de proef stellen. Wil je graag een andere weg inslaan tegenover je vorige job? Volg dan een cursus of avondschool om meer kans te maken op die droomjob.

Zo ben je niet alleen even afgeleid van het (soms deprimerend) sollicitatieproces, ook werk je aan je cv en kun je netwerken met de mensen die je leert kennen. Win-win-win!

Lees ook: Wat ik leerde toen ik mijn ontslag kreeg

Reageer op artikel:
5 tips om de sollicitatieblues te vermijden
Sluiten