Paulien
Paulien Kids 22 jan 2020

5 tips om een museumbezoek met je kind aangenamer te maken

Kinderen die op jonge leeftijd al naar musea gaan, hebben later vaak een grotere interesse voor kunst. Het is dus geen slecht idee om af en toe eens cultureel verantwoord op uitstap te gaan met je kleintje. Klinkt een museumbezoek met je kind als vragen om problemen? Daar hebben wij een paar tips voor.

1. Maak duidelijke afspraken

Een museum is natuurlijk geen speeltuin. Maak daarom enkele duidelijke regels: geen kunstwerken aanraken, niet roepen en niet op knopjes duwen, bijvoorbeeld. Stel geen heel wetboek op: te veel regels kunnen een omgekeerd effect hebben op je kind.

2. Bereid je samen voor

Het is slim om voor je vertrek een vragenrondje in te plannen met je kinderen. Je kan ook samen op de computer al eens kijken naar de website van het museum of, als je naar een kunstmuseum gaat, kan je eventueel al wat artiesten opzoeken.

3. Kies een gepast museum

Als het onderwerp je kind interesseert, zal het ook veel rustiger rondlopen. Sommige musea spannen zich extra in om het bezoek ook voor de jongsten interessant te maken en bieden een heleboel interactieve activiteiten aan. Die musea zijn een stuk leuker voor je kleuter om in rond te wandelen (niet lopen!).

4. Het kind kiest

Wanneer je in het museum rondloopt, laat je het best je kleintje het tempo bepalen. Verplicht tien minuten naar een schilderij staren is voor niemand leuk. Je kan hem of haar natuurlijk wel wijzen op verschillende details en zo proberen zijn of haar aandacht iets langer bij dat schilderij te houden. Maar als er iets glimmends in de volgende kamer staat, geef je beter op.

5. Vergeet de basisbehoeften niet

Een toilet is altijd aanwezig in een museum, maar eten en drinken is niet toegelaten. En laat dat nu net de favoriete bezigheid van jouw kind zijn. Zorg er dus voor dat je een museum binnen gaat met een volle buik en dat je achteraf een snackje en een drankje klaar hebt.

Ook interessant:

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
5 tips om een museumbezoek met je kind aangenamer te maken
Sluiten