Jill
Jill Persoonlijk 31 mei 2019

5 wijsheden die je van de Hawaïaanse cultuur kunt leren

Hawaï heeft niet alleen prachtige natuur, de cultuur van het eiland is er eveneens interessant. Deze 5 wijsheden uit de Hawaïaanse cultuur kun je zo in je eigen leven toepassen.

Jij bent de kapitein op je eigen schip

Het Hawaiiaanse unihipili staat voor je onderbewuste zelf, de motor van jouw schip. Die unihipili kan uit balans raken door bijvoorbeeld stress, slechte voeding en onvoldoende zelfliefde. Om je motor goed te laten draaien moet je die negatieve invloeden beperken zodat je unihipili in balans blijft. Zo niet wordt je innerlijke kind (dat is een andere vertaling van unihipili) kwaad.

Gezond eten, yoga en de natuur zijn een paar voorbeelden om je mana (je levenskracht) weer op peil te krijgen. Jij bent de kapitein op je eigen schip, zorg dat het blijft varen.

wijsheden Hawai
Foto door Jeremy Bishop

De kleine dingen zijn de grote dingen

Op Hawaï loopt iedereen op slippers en dragen ze weinig tot geen make-up. Zelfs ongeborsteld haar is er niet abnormaal. Hawaïanen volgen de leuze ‘less is more‘ en geloven dat je niet veel geld nodig hebt om gelukkig te zijn.

Met blote voeten door het zand struinen, een zonsondergang bekijken of uitrusten op de lanai (veranda): het zijn allemaal ervaringen die je niet snel vergeet, en dat terwijl ze niets kosten. Volgens de inwoners moet je de kleine dingen leren waarderen en inzien dat ze in werkelijkheid grote dingen zijn.

Je bent je eigen leraar

De meesten vertrouwen alsmaar minder op hun eigen intuïtie en zoeken hulp bij een mentor of leraar om twijfel weg te nemen. Met hulp vragen is niets mis, zeker niet als je kennis of ervaring vindt bij iemand.

Maar uiteindelijk ben jij de persoon die die kennis op je eigen leven moet toepassen en daar zelf uit moet leren. Net zoals je peuter zes keer per dag valt en weer opstaat, is iets doen ook voor jou de beste leerschool.

wijsheden Hawai

Aloha – liefde is overal

Als je één woord moet noemen van de Hawaïaanse taal, noem je waarschijnlijk ‘aloha’ dankzij de film ‘Lilo en Stitch’. Het woord heeft een heel brede betekenis: van liefde tot genegenheid, van vriendelijkheid tot dankbaarheid, …

Het wordt vaak gebruikt als begroeting, maar het concept vind je eigenlijk overal op het eiland: van surfen met aloha tot koken met aloha. De verklaring van die alomtegenwoordige aanwezigheid is dat liefde de essentie van het leven is, aldus Hawaïanen.

Verlies jezelf niet in de toekomst

Veel mensen streven er naar een betere versie van zichzelf te zijn en leven daardoor meer in de toekomst dan in het heden. Op Hawaï draait het meer om het moment zelf en accepteren waar en wie je op dat moment bent. Waar het in België allemaal ietwat gehaast moet gaan, draait het op Hawaï juist om een rustig tempo.

Lees ook: 11 levenslessen die sterke vrouwen aan hun dochter meegeven

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
5 wijsheden die je van de Hawaïaanse cultuur kunt leren
Sluiten