Alice
Alice Kids 9 jan 2020

5 soorten peutergedrag waar mama’s gek van worden (hoewel het noodzakelijk is voor de ontwikkeling van je kind)

Hoe fantastisch peuters ook zijn, soms gedragen ze zich net iets minder leuk. Deze vijf dingen bijvoorbeeld maken je af en toe gek, maar pssst… eigenlijk zijn ze best goed voor de ontwikkeling van je kind.

1. Schreeuwen

Peuters schreeuwen omdat ze nog niet goed weten hoe ze hun gevoelens op een andere manier kunnen uiten. Dat is heel normaal want ze zitten midden in het proces om te leren omgaan met die gekke, blije, boze en alle andere emoties. Soms gaat dat proces al eens gepaard met schreeuwen en gillen als ze hun zin niet krijgen.

Het is aan jou als ouder de taak om daar consequent mee om te gaan. Jij kunt je kind doen inzien dat schreeuwen geen zin heeft en hoe hij of zij dan wel kan aangeven dat hij of zij iets wil of juist niet wil.

2. Zeuren

Als er iets is waar veel mama’s horendol van worden, dan is het zeuren. Laat peuters nu net enorm goed zijn in een potje zeuren. Mamaaaa. Mamaaaaaaa. Mamaaaaaaaa. Mag ik een snoepje? Mag ik alsjeblieft een snoepje? Alsjeblieft?

Je kind gaat door tot jij akkoord gaat. De kunst zit ‘m dus in niet akkoord gaan. Uiteindelijk leert je uk echt wel dat al dat gezeur geen zin heeft.

3. Typisch peutergedrag: alles zelf willen doen

Het is heel schattig wanneer je peuter voor het eerst zelf probeert zijn of haar jasje dicht te krijgen. Tot je nog exact 1 minuut hebt om de deur uit te vliegen, omdat je anders te laat bij de kinderopvang aankomt.

Hoe vervelend het soms is dat je engelengeduld op de proef gesteld wordt, uiteindelijk zijn die momenten van oefening precies wat je peuter nodig heeft om zijn of haar motoriek op punt te krijgen.

4. Continu babbelen

Soms zou vijf minuten stilte heel erg goed uitkomen, zeker op de dagen wanneer alles even tegenzit. Een brabbelende peuter is vaak heel lief en schattig, maar soms verlang jij even naar stilte. Toch zul je het ermee moeten doen want hoe zal je oogappel anders later iedereen onder tafel praten (deze keer met zinnige argumenten en geen ge-brrr-ba-ma-ba).

5. Hele korte dutjes

Stel je voor: je kleintje slaap een hele namiddag door van 13u tot 16u. Eindelijk wat welverdiende me-time voor mama! In realiteit worden dutjes echter alsmaar korter als je peuter dichter bij het kleuter-zijn komt. Dan denk je al eens: is het wel de moeite dat mijn lieverd nu een half uurtje in bed kruipt?

Onthoud dat elk dutje, hoe kort dan ook, belangrijk is voor je peuter. Er komt vanzelf een moment dat het niet meer nodig is, maar dan kun jij je me-time gewoon inplannen tijdens de ochtenden dat je kleintje bij oma is.

Ook interessant:

Famme.nl

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
5 soorten peutergedrag waar mama’s gek van worden (hoewel het noodzakelijk is voor de ontwikkeling van je kind)
Sluiten