6 fabeltjes over de griep die je niet moet geloven

Een loopneus, koorts, rillingen, hoesten en overal pijn: griepalarm! Tot de dag van vandaag is de griep nog volop aanwezig in België. Dit zijn de zes grootste fabels over de griep.

Fabels over de griep

Veel mensen denken dat de griep gelijk staat aan een verkoudheid. Dat is een grote misvatting. Veel gezonde mensen herstellen gelukkig wel van de griep, maar het virus kan (als je zwakke gezondheid hebt) ernstige gevolgen hebben. Er doen veel verhalen de ronde over de griep, die niet allemaal juist zijn. Lees snel verder over de fabels die verspreid worden.

1. Als je gezond leeft, bescherm je jezelf tegen de griep

Het is zeker goed om regelmatig je handen te wassen en gezond te eten. Met een gezonde levensstijl, komt  vaak ook een goed immuunsysteem. Maar helaas is dit niet genoeg om een virus in de lucht te stoppen, dat ligt namelijk gecompliceerder.

2. Als je uit de buurt blijft van mensen met griep, word je zelf niet ziek

Door jezelf in quarantaine te plaatsen, denk je misschien dat je niet in aanraking komt met ziektekiemen. Fout! Het griepvirus is namelijk al overdraagbaar nog voordat de symptomen ontstaan. Maar als je zeker duidelijk symptomen van de griep hebt, blijf dan beter uit de buurt van anderen.

3. Er bestaat medicatie tegen de griep

Antibiotica werken alleen tegen bacteriële infecties. Aangezien de griep een virale infectie is, zal antibiotica niets doen behalve de goede bacteriën in je darm doden. Sommige mensen krijgen last van bronchitis, oorontsteking, voorhoofdsholteontsteking of longontsteking en nemen dan graag preventief (onnodig) antibiotica. Geen goed idee, want de volgende keer dat je echt een keer goed ziek bent, zullen de antibiotica niet meer werken.

4. Van de griepprik krijg je juist de griep

Het is wetenschappelijk niet mogelijk om van een griepprik de griep te krijgen. Deze vaccins bevatten geïnactiveerd of ‘dood’ griepvirus, en kan je logischerwijs niet infecteren. Het is waar dat sommige mensen de griep krijgen kort na het ontvangen van de prik, maar dat is omdat ze de symptomen al bij zich droegen en dus al ziek waren.  Dus deze mythe kan echt definitief van de aardbodem verdwijnen.

5. Zwangere vrouwen en kinderen mogen geen griepprik krijgen

Het griepvaccin bevat geen nadelen of gevaren voor kinderen. Ook tijdens je zwangerschap levert het vaccin geen problemen op. Het heeft geen nadelige gevolgen voor het ongeboren kind of de zwangere vrouw. De griepprik wordt al tientallen jaren aan zwangere vrouwen gegeven die tot de doelgroep behoren. Onderzoeken suggereren dat het risico op miskramen en doodgeboorten zelfs vermindert.

6. Het is nu te laat om te worden gevaccineerd

De griepepidemie is al een tijdje bezig en het klopt dat het tot twee weken kan duren voordat het vaccin zijn werk doet. Dus het is het nu te laat om te vaccineren? Zeker niet. Het is nooit te laat om de griepprik te krijgen. Het is nooit precies te voorspellen wanneer deze epidemie over is, of wanneer er een volgende komt. Dan ben jij in ieder geval beschermd.

Reageer op artikel:
6 fabeltjes over de griep die je niet moet geloven
Sluiten