Kids 14 aug 2018 Jill

6 uitdagingen die je herkent als je een vijfjarige in huis hebt

Een vijfjarige in huis hebben? Dat valt niet te onderschatten. Ze beginnen de wereld om zich heen steeds beter te begrijpen en geven vaak ongevraagd advies.  Deze uitdagingen herken je als ouder van een vijfjarige sowieso.

1. Uitdrukkingen zijn gevaarlijk

Een onschuldige ‘daar zou ik een moord voor doen’ kan leiden tot een pittig gesprek met je kleuter. Hij zal je – het liefst in het openbaar – duidelijk maken dat je niet mag moorden. Bovendien is jouw criminele gedrag de volgende dat het gesprek van de dag op school: Mijn moeder wilde iemand vermoorden dit weekend, maar ik hield haar tegen …’

2. Er zijn véél vragen

Wie maken die films? Hoe groeien onze oogballen? Waar gaan honden heen als ze doodgaan? Kunnen vissen zwanger worden? Wat gebeurt er met geiten als het hard waait?’ Goed om te weten: deze vragen worden gesteld op de meest onmogelijke momenten. Ook ‘s ochtends vroeg voor je eerste kop koffie.

3. Er vinden vreemde, lichamelijke gesprekken plaats

De wc en badkamer zijn openbare ruimtes sinds je moeder bent geworden. Privacy is iets van een vorig leven, want je rol van ouder gaat gewoon door als je op het toilet zit. Nu je nieuwsgierige kleuter volop in ontdekkingsmodus staat, komen er ook op die plekken bizarre gespreksonderwerpen naar boven. Wees gewaarschuwd.

4. Ze zijn extreem trots op hun kennis

Als je kleine iets nieuws leert, zul je het weten ook. Wat het ook mag zijn, hij moet en zal zijn kennis delen met de rest van de wereld. Soms ontzettend lief, maar minder fijn als hij aan willekeurige mensen in de supermarkt staat te vertellen hoe kindjes worden gemaakt.

5. Ze zijn pijnlijk eerlijk

Zodra je een kilootje aankomt krijg je de vraag of je zwanger bent, en wanneer je je klaarmaakt om te gaan werken wordt je outfit compleet afgekraakt (‘Doe je dát aan?’). Kinderen hebben geen filter, maar vijfjarigen al helemaal niet. Hopelijk vind je je ego weer terug als je kind zes wordt.

6. Verschillende routines matchen niet altijd

Op de een of andere manier lijken regels en routines die op school gelden belangrijker dan wat papa of mama zegt. Als je thuis iets anders doet dan je kind gewoon is van op school, neemt je kleuter maar al te graag de leiding: ‘Nee mama, juffrouw Mieke doet het altijd zó …’

Lees ook: De geheime bucketlist van iedere vijfjarige

Reageer op artikel:
6 uitdagingen die je herkent als je een vijfjarige in huis hebt
Sluiten