Jill
Jill Kids 19 feb 2018

7 mijlpalen van peuters die elke moeder herkent

Waar is de tijd gebleven dat je dacht het moeilijk te hebben met je baby. Waarom huilt ze? Hoe krijg ik hem in godsnaam in slaap? Wanneer je ineens een peuter hebt, besef je dat baby’s de makkelijkste wezens op aarde zijn. Dit zijn 7 mijlpalen van peuters die ieder moeder herkent.

1. Ontsnappingspraktijken

Je peuter slaapt in een gezellig gevangenisje (oftewel bedje), waardoor je altijd zeker weet dat hij geen kant op kan. Veilig gevoel. Tot hij opeens naast je bed stond vannacht, nadat hij uit zijn persoonlijke escape room ontsnapt was. Bereid je voor op veel onverwachte, nachtelijke bezoekjes en een scène als je peuter het niet eens is met zijn bedtijd.

2. Pampers losmaken

Je peuter gaat erachter komen hoe die leuke plakkers werken, en voor je het weet ligt er opeens een volle pamper op de grond. Met de vuile kant naar beneden.

3. Ze groeien als kool

Op een dag neem je je peuter op je schoot en kom je erachter dat hij minstens vijf kilo zwaarder is dan de dag voordien. Onthoud wel: dat hij groot is van gestalte betekent niet dat hij gróót is. Als je hem even een tijdje zelf wil laten lopen is hij gewoon weer een baby en moet hij gedragen worden. Hij staat met zijn ene voetje in de fase ‘baby’, met zijn andere in de fase ‘peuter’. Lastige tussenfase.

4. Geweld

Bijten, slaan of schoppen is over het algemeen een snelle manier om te laten weten dat je het ergens niet mee eens bent. En die manier gaat je peuter ontdekken én gebruiken. Je denkt regelmatig: mijn perfecte baby is een sociopaat geworden. Maar besef dan dat je niet alleen bent en dat ook die fase overgaat.

5. Ontdekkingsfase

Je huis is het persoonlijke laboratorium voor je peuter. Hij kan er voortdurende bijzondere experimenten doen:  het is bijvoorbeeld enorm interessant om te zien wat er precies gebeurt als je je limonade omgooit of om te kijken hoe mama reageert als je andere objecten (vooral breekbare) op de grond smijt. Of van de trap. Een pluspuntje: je huis ziet er in een mum van tijd minimalistisch chic uit, aangezien vrijwel niets heel blijft.

6. Vocale ontwikkeling

Het is geweldig wanneer ze leren praten. De eerste woordjes bezorgen iedere ouder een brok in de keel. Ma-ma. Of pa-pa. Een stuk minder leuk is het als ze erachter komen dat ze ook kunnen gillen. En krijsen. En schreeuwen. Sterkte daarmee.

7. Geen genade

Alle attributen waarin je je peuter eindelijk even vast kunt zetten – van kinderstoelen tot winkelwagentjes en buggy’s – worden nutteloos. Je peuter kan namelijk praten (en schreeuwen en krijsen en gillen) en is niet bang om zijn/haar ongenoegen te uiten. “Uit! Nu!” Vermijd in deze periode boodschappen doen met je peuter en laat hem vooral lekker voor de tv zitten.

Verder is het hebben van een peuter natuurlijk hartstikke leuk. Meestal.

Lees ook: 11 tips voor mama en papa wanneer je peuter leert lopen

Reageer op artikel:
7 mijlpalen van peuters die elke moeder herkent
Sluiten