Britt
Britt Kids 17 feb 2019

7 tips om je baby te leren slapen

Voor de meeste ouders is het elke dag een ware uitdaging om hun kleine spruit in dromenland te krijgen. Toch hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Met deze 7 simpele tips ben je al een stap dichter bij dat geweldige moment waarbij jij eindelijk zelf in de zetel kunt ploffen. 

Wanneer je als volwassene ‘s ochtends opstaat, droom je al van het moment dat je terug mag gaan slapen. Dit komt doordat je hebt leren slapen (en leren houden van slapen). Je baby heeft nog geen slaapritme ontwikkeld en heeft het daardoor wat moeilijker om ‘s avonds in slaap te vallen. Maar mama en papa kunnen daarbij helpen.

1. Zorg dat je baby overdag actief genoeg is

Zorg voor zo veel mogelijk beweging en entertainment doorheen de dag. Nee, je hoeft niet met je baby naar de fitness te gaan. Toch kunnen kleine dingen als praten, zingen en spelen met je baby enorm helpen. Zo wordt hij moe genoeg om ‘s avonds in slaap te kunnen vallen.

2. Schaapjes tellen (of geeuwtjes)

Betrap je jezelf op het werk vaak met een enorme (genânte) geeuw? Dan is dat het signaal dat je meer moet slapen (en misschien minder Netflix moet kijken). Iedere baby is natuurlijk anders, maar elke kleine spruit heeft ook zo zijn manier om aan te geven dat hij moe is. Dit kan gaan van friemelen, staren, in de ogen wrijven tot onverbiddelijk geeuwen. Herken de vermoeidheidssignalen van je kindje om zo het perfecte slaapmoment te bepalen.

3. Plonsje vóór het donsje

Of je nu even langs al je sociale media scrollt of nog een kop thee drinkt, je hebt sowieso een bepaalde gewoonte vlak voor het slapengaan. Jouw kleintje heeft ook een soort ritueel nodig om te kunnen indommelen.  Dit kan lekker plonsen in het bad zijn of naar rustige muziek luisteren. Als je het elke avond herhaalt, zal je baby snel doorhebben dat het tijd is om te gaan slapen.

4. Leg je baby slaperig – maar wakker – in bed

Door slechts naar je bed te kijken, wordt je vaak al moe. Daarom kan je ook best je baby in zijn bedje leggen als hij nog wakker is. Het beeld van het bed zal na een tijdje geassocieerd worden met naar dromenland vertrekken. Blijf er wel nog even bij, zodat je kindje dat bed niet associeert met alleen gelaten worden.

baby leren slapen

5. Supermama komt er (tijdelijk) aan!

Wroeten, wroeten en nog eens wroeten. Midden in de nacht wakker wordt en je kan niet meer in slaap vallen, dat is om gek van te worden. Vooral in de eerste vier maanden is het belangrijk dat je jouw krachten als supermama inzet, als je kleintje niet terug in slaap kan vallen. Na de vijfde maand mag je wat langer in je hemelse bed blijven liggen, want jouw baby zal moeten leren om zelf in slaap te vallen.

6. Oost, west, eigen bed best

Hoe leuk het ook lijkt om je kleine spruit mee in dat grote bed van jou te nemen, je kan er beter geen gewoonte van maken. Wanneer je na een tijdje je baby in zijn eigen bedje zal leggen, zal het voor hem veel moeilijker worden om daar aan te wennen. Tenzij je dus lange tijd je kindje bij je in bed wil hebben je de baby best meteen in een apart bedje. Als je je kleine wonder echt niet kan missen, dan kan je dat wel in jouw kamer zetten.

7. Niets zien is slim gezien

Oh nee, er zit iemand in mijn kamer! Angst voor schaduwen en het donker heeft je baby nog niet. Daarom is het slim om de kamer zo goed mogelijk te verduisteren met gordijnen. Een dimmer op de lichten zetten is zeker ook een goede oplossing. Hoe minder lichtprikkels voor je baby, hoe meer slaap jij en je baby winnen.

Nood aan meer tips?

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Reageer op artikel:
7 tips om je baby te leren slapen
Sluiten