Alice
Alice Persoonlijk 19 dec 2019

7 tips om meer uit je weekend te halen

Het is maandag en je telt de dagen af tot dat zuurverdiende weekend: een gevoel dat elke werkende mama wel kent. Toch staat er in het weekend ook vaak erg veel op de planning waardoor je niet echt het gevoel hebt dat je genoeg hebt kunnen ontspannen. Deze tips helpen je om meer uit je weekend te halen.

1. Zorg voor een strak plan

Hoewel de verleiding groot is om je weekend vol te proppen met allerlei activiteiten en het misschien het ideale moment lijkt om met vrienden en familie af te spreken, plan je je weekend best niet te vol.

Probeer prioriteiten te stellen en keuzes te maken. Zeg dus niet elke uitnodiging toe omdat je geen nee durft zeggen. Voordat je het weet zit je weekend boordevol verplichtingen die je als stresserend kunt ervaren en begin je vermoeid aan een nieuwe werkweek. Met een goede planning krijg je alles gedaan en creëer je ruimte voor jezelf en voor je prioriteiten. En je kinderen? Die hebben echt wel genoeg aan één weekendactiviteit.

2. Groepeer je huishoudtaken

Betrap jij jezelf er ook vaak op dat je snel even die was insteekt of wat huishoudelijke taakjes regelt tussen de soep en de patatten. Zonde, want op die manier verlies je veel tijd. Wanneer je alle huishoudtaken groepeert en in één ruk afwerkt, dan besteed je er enkel de tijd aan die nodig is.

Een andere optie is om op met vaste huishouddagen te werken. Plan bijvoorbeeld op maandag, woensdag en vrijdag een paar uurtjes in die je nodig hebt om de strijk te doen of naar de winkel te gaan. Op die manier verlies je niet te veel tijd in het weekend aan die saaie taakjes.

3. Maak een slaapschema

Het weekend is ideaal om even bij te slapen. Behalve als je kinderen hebt die om zeven uur ‘s ochtends al aan je bed staat. Om toch voldoende slaap te krijgen, is het belangrijk om op voorhand al even met je partner te overleggen wie wanneer opstaat. Bespreek dus alvorens het weekend begint welke rolverdeling jullie willen hanteren.

4. Zet je wekker

Een keer uitslapen kan deugd doen, maar wist je dat enorm lang in je bed liggen ook zo zijn nadelen heeft? Na een drukke werkweek waarin je telkens op hetzelfde uur opstaat, zal je lichaam ook gewoon zijn aan dit ritme en zal je je dus vermoeider voelen wanneer je opeens tot twaalf uur ‘s middags in je bed blijft liggen.

Natuurlijk werkt elk lichaam anders en kan het absoluut geen kwaad om eens wat langer te blijven liggen. Probeer je wekker gewoon niet extreem veel later te zetten dan het uur waarop je normaal opstaat.

5. Fleur je zondagavond op

Iedereen heeft weleens last van een zondagavonddipje. Toch kan je dit dipje gemakkelijk tegengaan door een leuke activiteit te plannen. Maak samen met de kinderen bijvoorbeeld een lekkere chocoladecake of speel een gezelschapsspelletje. Je zult zien: je zondagavond wordt meteen een heel stuk vrolijker.

6. Gun ook je smartphone wat vrije tijd

Je tijd is al kostbaar genoeg, dus geef je smartphone of laptop niet de kans om je tijd te verspillen. Het laatste wat je in je weekend wil doen is aan je werk denken en wanneer je op je smartphone of laptop zit, is de kans erg groot dat je wel een werkgerelateerd mailtje ziet voorbijkomen.

7. Zorg voor een evenwicht

Het is nu eenmaal een feit dat je vijf dagen moet werken (bij voltijdse jobs althans) en twee dagen weekend hebt. In plaats van telkens af te tellen naar het weekend, kan je evengoed je week ook zo aangenaam mogelijk proberen maken.

Probeer dus voor een evenwicht te zorgen tussen het werk en vrije tijd en plan momentjes van ontspanning ook tijdens de week in. Op die manier zal je op een meer ontspannen manier je weekend kunnen ingaan.

Ook interessant:

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
7 tips om meer uit je weekend te halen
Sluiten