Jill
Jill Body & beauty 31 mrt 2018

8 dingen die je fout doet onder de douche

Douch jij ook het liefst zo lang en warm mogelijk? Uiteraard, wie niet? Maar met kinderen is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Wees hen toch maar dankbaar, want ze behoeden je voor een van vele dingen die je fout doet onder de douche. 

1. Je hoofdhuid scrubben

Een hoofd-scrub-massage kan relaxerend en verfrissend zijn, maar als je daarbij je nagels gebruikt doe je eigenlijk meer kwaad dan goed.

‘Je nagels kunnen je hoofdhuid beschadigen en soms zelfs roos veroorzaken,’ zegt dermatoloog Sandy Johnson. Gebruik in plaats daarvan gewoon je vingertoppen bij je hoofdmassage.

Ook niet doen: je haar te ruig inzepen. Daar gaat je haar alleen maar van splitsen en dus wordt het dof. Handle with care.

Extra tip: kam je haar vóórdat je gaat douchen.

2. Uitdrogende zeep

Gebruik je douchegel, bodywash of zeep zonder vochtinbrengende ingrediënten? Dan droogt het je huid alleen maar uit.

Shampoo met bijvoorbeeld wat arachideolie is duurder, maar doet wonderen voor je haar.

3. Te heet en te lang

Natuurlijk moet je niet onder een koude douche te staan (overigens wel heel goed voor je), maar neem er nu ook weer niet eentje van 50 graden.

‘Zeker in de winter nemen mensen vaak een te hete en lange douche. Daarmee spoel je natuurlijke vetten en oliën van je lichaam af die je huid juist beschermen,’ zegt Dr. Mona Gohara.

4. Weinig aandacht voor je hoofdhuid

Hoewel vaak wordt aangeraden om je crèmespoeling of conditioner alleen over de lengte van je haar te verdelen, adviseert Dr. Johnson om het wél over je hele haar te verspreiden. Zo hydrateer je je hoofdhuid veel beter en voorkom je roos en jeuk.

5. Washand-leed

Als je je lichaam met een washandje wast, heb je het gevoel dat je al die vieze dode huidcellen verwijdert. En dat is ook zo, maar toch moet je niet te fanatiek (lees: aggresief) zijn.

De sponzen die je bij iedere doucheset cadeau krijgt zijn helemaal ongeschikt. Hun ruwe structuur dreigt namelijk de bovenste beschermlaag van je huid kapot te maken.

Eigenlijk is je hand gewoon al genoeg, maar als je het echt niet kan laten: maximaal een keer per week ‘s avonds met een katoenen baby-washandje je lichaam wassen, kan geen kwaad.

Wrijf daar heel zachtjes schrobbend mee over je huid. En was die dan na elke douchebeurt, anders wordt het een perfect nest voor bacteriën.

6. Te veel mesjes

Je scheermesje kan te veel messenbladen hebben. Ja, that’s a thing. Twee messenbladen zijn genoeg. Meer kunnen je huid beschadigen doordat je dan lichtjes in je huid snijdt.

Ook je techniek is belangrijk. Scheer altijd van je af, met de haargroei mee. Ertegenin kan sneller wondjes veroorzaken. Bovendien beschadigt het de haarzakjes (vandaar die bultjes). En belangrijk: gebruik altijd voedende douchegel of scheerschuim voor gladde benen.

Doe dit trouwens altijd op het einde van je douche, na 10 minuutjes ongeveer. Dan zijn je haartjes zachter en wordt de kans op irritatie kleiner.

7. Niet goed uitspoelen

Het is belangrijk dat je alle shampoo en zeep goed – dus écht goed – uitspoelt. Doe je dat niet, kan het je huid gaan irriteren of poriën verstoppen.

Voorkom ‘bacné’ (puistjes op je rug) door je haar uit te spoelen met je hoofd naar één kant, zodat shampoo en conditioner niet over je rug glijdt, maar meteen richting het putje.

8. Bodylotion vergeten

Voor-, hoofd- en nagerecht. Wassen, afdrogen en verzorgen dus. Het best smeer je die bodylotion of andere verzorgende crème meteen, terwijl je nog in die klamme badkamer staat.

‘Crème trekt het best in je huid in een vochtige ruimte,’ verklaart Dr. Gohara.

Reageer op artikel:
8 dingen die je fout doet onder de douche
Sluiten