Jill
Jill Opvoeden 15 jan 2018

9 fouten die zelfs de voorzichtigste ouders maken bij het zwembad

Er zijn maar weinig dingen zo schattig als een ronddartelend kind bij het zwembad. Toch kan je je bengels daar geen seconde uit het oog verliezen. Waar gaat het vaak fout als je met je kinderen gaat zwemmen?

Viervoudig Olympisch zwemkampioen, moeder van twee én ambassadeur van de USA Swimming Foundation Janet Evens weet als geen ander hoe we onze kinderen veilig in het water kunnen spelen.  Ze wijst ons op negen wijdverbreide misvattingen.

1. ‘Mijn kind is te jong om te zwemmen’

Laat je kind zo vroeg mogelijk kennismaken met het water. Na negen maanden in het vruchtwater, is het zwembad een beetje thuiskomen voor je kind. Snel weer oppakken, dus!

Dit filmpje is een must-see voor alle moeders

2. ‘Zwembandjes zijn een goede manier om mijn kind te leren zwemmen’

Wrong! Zwembadjes zijn maar een heel klein onderdeel van het zwemproces. Vaak geven ze kinderen zelfs een vals gevoel van veiligheid. Bovendien valt een huppelend kind meestal in het zwembad zonder bandjes, want die bandjes worden snel uitgedaan zodra ze het water uit zijn.

3. ‘Mijn kind overkomt niets’

Geen enkel kind is veilig in het zwembad. Zelfs volwassenen kunnen uitglijden. De ‘niet-rennen-bij-het-zwembad!’-regel is er niet voor niets.

4. ‘De badmeester let wel op’

Een badmeester staat er vaak alleen voor. En met twee ogen is het moeilijk honderd kinderen tegelijk in het oog te houden. Hou daarom altijd zelf ook een oogje in het zeil.

5. ‘Ik kan wel heel even weglopen om iets anders te doen. Heel even.’

Neen. Dat kan niet. In twee minuten kan heel veel gebeuren, dus laat je kinderen nooit alleen, zeker als ze nog geen zwemdiploma hebben. Moet je naar het toilet? Vraag je kinderen dan of ze even mee gaan.

6. ‘Het zwembad is veilig’

Ook voor zwembaden gelden richtlijnen. Voldoet de pomp- en afvoersystemen wel aan alle eisen? Wees niet bang om meer informatie te vragen aan een medewerker.

7. ‘Het zwembad bij ons vakantiehuis heeft geen omheining nodig’

Vaak check je niet meteen of er een omheining rondom het zwembad van je vakantiehuis is. Dit is nochtans veel veiliger. In Frankrijk is het zelfs verplicht, let er dus op wanneer je een huisje in la douce France boekt.

8. ‘Ik weet wat ik moet doen als mijn kind hulp nodig heeft’

Het is echt aan te raden om een cursus EHBO te volgen. Zo weet je wat je moet doen, panikeer je minder snel en handel je doelgerichter. Bij het Rode Kruis kan je zo’n opleiding volgen en er bestaan ook cursussen die zich toespitsen op EHBO voor baby’s en jonge kinderen.

9. ‘Als ik mijn kind niet meteen kan vinden, check ik eerst binnen’

Hoe alert je ook denkt te zijn, je bent en blijft een mens. Het kan dus zomaar gebeuren dat je je kind even uit het oog verliest. Haast je niet meteen naar buiten, check eerst het zwembad. Waarschijnlijk zit je kroost ergens in een hoekje heerlijk te spelen, maar kinderen zijn onvoorspelbaar en je wil het risico niet lopen dat ze toch in het water zijn gesukkeld.

Reageer op artikel:
9 fouten die zelfs de voorzichtigste ouders maken bij het zwembad
Sluiten