Paulien
Paulien Persoonlijk 27 jul 2019

9 herkenbare zaken voor koppels die kampen met onvruchtbaarheid

Huisje, tuintje, kindje. Dat is het toekomstplan voor veel mensen. Huisje, tuintje, hormoonbehandeling en veelvuldig de dokter bezoeken past dus niet echt in dat ideaal. Toch is het voor velen de realiteit. Want een kindje is nu eenmaal niet op één, twee, drie gemaakt.

Het blijft een onderwerp dat als taboe aanvoelt. Maar het is nu eenmaal zo: in België heeft maar liefst 1 op de zes koppels met onvruchtbaarheid te kampen. De volgende negen zaken zullen dus voor velen, helaas, bekend in de oren klinken.

1. Onvruchtbaarheid is niet voorbehouden voor vrouwen boven de 40

Onvruchtbaarheid bestaat in zoveel vormen. Een vrouw kan evengoed kampen met ‘onverklaarde onvruchtbaarheid’: wanneer er niets ‘mis’ met je is (of met het sperma van je partner), maar je toch hulp nodig hebt in de vorm van bijvoorbeeld in-vitrofertilisatie (ivf). Elk koppel is anders en geen enkel vrouwenlichaam is hetzelfde. Neem jezelf dus zeker niets kwalijk.

2. Tijd is de vijand

Wanneer de behandeling maar niet wil lukken, lijkt het alsof je elke maand dieper wegzakt in onzekerheid. Met elke maand die verstrijkt, worden je opties beperkt(er) en na een tijdje heb je het gevoel dat het nooit zal lukken. Zeker wanneer mensen beginnen praten over die biologische klok.

onvruchtbaarheid

3. In de buurt zijn van kinderen is moeilijk

Die spreekt voor zich. Dat soort confrontaties doen je moederhart breken. Zelfs in de buurt zijn van ouders – ook al is hun kroost er niet bij – is al moeilijk. Een buggy op straat zien kan je zwaar vallen en ook een zwangere vrouw tegen het lijf lopen is niet altijd een pretje.

4. De behandeling is verdomd duur

Een kind is even duur als een huis, zegt men weleens. Maar wanneer het geld kost om het kind nog maar te máken, spreken we al snel van een villa of zelfs een kasteel. Hoewel in België de eerste zes ivf-pogingen worden terugbetaald, kunnen de kosten toch makkelijk oplopen tot in de honderden euro’s. Is dat het waard? Zeker, maar het is een dure pil om te slikken.

onvruchtbaarheid

5. Onvruchtbaarheid vergt ongelofelijk veel tijd en energie

Een week kan soms aanvoelen als een maand, een maand als een jaar en een jaar als een eeuwigheid wanneer je probeert zwanger te worden. Zodra je leven gecontroleerd wordt door doktersafspraken, bloedonderzoeken en wekelijkse vaginale echografieën, is het moeilijk ergens anders aan te denken.

6. Hormoontherapie is geen lachertje

Wanneer je met onvruchtbaarheid kampt en in behandeling bent, word je zodanig volgepompt met hormonen dat je je bijna een gedopeerde wielrenner voelt. Het beïnvloedt alles: je lichaam én je emoties. Voor je het weet, staat je gezicht vol puisten alsof je weer 16 bent en heb je de mood swings van een 50-jarige vrouw in de menopauze. En dan hebben we het nog niet over je gewicht …

onvruchtbaarheid

7. De wanhoop is voelbaar

Vrouwen die onvruchtbaar zijn, doen er zo goed als álles aan om zwanger te raken. Van yoga en meditatie tot acupunctuur en Chinese kruidendruppeltjes innemen.Wanneer vrouwen beginnen te geloven dat het misschien nooit zal gebeuren, durven ze weleens gekke dingen te doen. Want wat heb je te verliezen? Baat het niet, dan schaadt het niet.

8. Sociale media zijn de duivel

Zodra je je als vrouw in de leeftijdscategorie 25-35 jaar bevindt, lijkt het wel alsof je Facebook en Instagram niet kan openen zonder een zwangerschapsaankondiging, gender reveal of fotoalbum van baby X’s eerste tandjes in je feed tegen te komen. Dagelijks word je herinnerd aan wat jij niet hebt en dat kan eens mens al eens te veel worden. Zeker wanneer je jezelf al onmogelijke standaarden oplegt.

onvruchtbaarheid

9. Mensen reageren vaak ongepast

Kennissen, familie en vrienden die niet op de hoogte zijn, hoeven maar te vragen ‘wanneer jullie er eindelijk aan gaan beginnen?’ om je dag om zeep te helpen. Zij die je je vruchtbaarheidsproblemen wel toevertrouwt, reageren vaak dan weer totaal ongepast. Van ‘misschien moeten jullie gewoon eens op vakantie?’ tot ‘je moet er gewoon niet zo fel mee bezig zijn en dan komt dat wel vanzelf’. Bedankt Brenda, dat ik daar zelf nog niet aan gedacht had!

Lees ook de sterke getuigenissen van deze vrouwen die gewild of ongewild geen kinderen hebben.

Bron: Flair

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
9 herkenbare zaken voor koppels die kampen met onvruchtbaarheid
Sluiten