Jill
Jill Kids 12 jun 2019

Een baby en peuter in huis? Deze 5 activiteiten kunnen ze samen doen!

De hele dag een baby én peuter vermaken is ontzettend vermoeiend, zeker omdat ze zich allebei in verschillende ontwikkelingsstadia bevinden. Maar spelen is juist een perfecte manier voor je baby en peuter om nieuwe vaardigheden te leren.

Waar eenjarigen houden van op zintuigen gebaseerde spellen (denk aan trekken, manipuleren, aanraken, schudden en verpletteren), hebben driejarigen meer de neiging om gerichter te spelen (denk aan een rollenspel of een fantasierijk spel). Onderstaande activiteiten kunnen ze prima samen doen.

1. Vingerverven

Ha! Vingerverven is een eerste activiteit die je baby en peuter samen kunnen doen. Je hebt er immers in de eerste plaats vingers voor nodig. Let wel op: het wordt een kliederboel, maar dat gaat het helemaal waard zijn.

Wat je peuter leert: je kunt je peuter vragen om verschillende figuren en objecten te ‘tekenen’ en hij kan zien wat er gebeurt als verschillende kleuren worden gemengd.

Wat je baby leert: je baby kan oefenen met een wijzende wijsvinger. Let wel op dat baby’s graag gebruik maken van al hun zintuigen, ook reuk en smaak. Het is dus verstandig om te zorgen dat je bijvoorbeeld eetbare vingerverf gebruikt. Meng bijvoorbeeld wat Griekse yoghurt en eetbare kleurstof.

kliederen met kinderen

2. Een mozaïekvenster knutselen

Het knutselen van een mozaïekvenster is een leuke activiteit die je samen met je peuter en baby kunt doen. Je hebt papier of karton nodig, cellofaan, een kinderschaar en een lijmstift. Je peuter kan verschillende figuren knippen uit het cellofaan, en je baby kan het cellofaan ‘opplakken’.

Wat je peuter leert: je peuter leert verschillende vormen te knippen met een veilige kinderschaar.

Wat je baby leert: je baby leert verschillende texturen voelen, zoals de zachtheid van het cellofaan en de plakkerigheid van de lijm.

3. Een boekje maken

Maak samen met je peuter en baby een boekje. Daar heb je papier, krijtjes, potloden, stiften, papieren zakdoekjes, wattenschijfjes en cellofaan voor nodig. Je kunt een thema kiezen, denk aan het strand of het park. Je peuter kan dingen tekenen die perfect bij het thema passen.

Wat je peuter leert: je peuter leert een potlood vast te houden, te kleuren met verschillende tekengereedschappen (potloden, krijtjes, stiften) en de verschillende resultaten daarvan te zien.

Wat je baby leert: je baby kan met de verschillende materialen spelen (papier, cellofaan en wattenschijfjes). Iets verpletteren is waarschijnlijk toch hetgeen waar je peuter blij van wordt. Die gepropte papiertjes kun je perfect als wolkjes gebruiken!

4. Een boek voorlezen

Pak alle papiertjes van activiteit 3 en maak ze aan elkaar vast, dan heb je een ‘boek’. Je peuter kan een verhaal vertellen dat jij vervolgens op de pagina’s neerpent. Je peuter of jij kan het ‘voorlezen’ aan de baby.

Wat zowel je baby én peuter leert: als je al van kleins af aan voorleest, leren kinderen hoe het werkt om pagina’s om te draaien, letters te herkennen en de ondersteunende afbeeldingen aan het verhaal te koppelen.

5. Een picknick

Als het lekker weer is, is het heerlijk om naar buiten te gaan met de kinderen. Neem een thee-set mee en je hebt gegarandeerd succes!

Wat je peuter leert: je peuter zal genieten van het theekransje, hij houdt van rollenspel. Tegen jou en de baby praten zal goed zijn voor de spraakontwikkeling van je kleintje.

Wat je baby leert: je baby kan natuurlijk nog niet meepraten, maar zal jullie wel proberen na te doen. Luisteren is ook goed voor de ontwikkeling van de spraakontwikkeling van je baby.

Lees ook: 

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Een baby en peuter in huis? Deze 5 activiteiten kunnen ze samen doen!
Sluiten