Jill
Jill Persoonlijk 26 aug 2018

Wat een alleenstaande moeder wil dat je weet

Ieder moeder heeft haar eigen uitdagingen en onzekerheden. Als alleenstaande moeder krijg je naast de standaard jungle van het moederschap nog een hele rits andere uitdagingen op je bordje. Dit is wat een alleenstaande moeder wil dat je weet.

1. De details over waarom ze een single moeder is doen er niet toe

Voor sommige vrouwen is het een bewuste keus, voor anderen niet. Alleenstaand een kind opvoeden kan iedere vrouw overkomen. Toch ziet een alleenstaande moeder zichzelf meestal niet als slachtoffer van de omstandigheden. Ze begrijpt dat het leven neerkomt op roeien met de riemen die je hebt en het beste maken van de situatie. Geloof het of niet: sommige moeders genieten ervan om alleenstaande ouder te zijn en zouden het niet anders willen. Niet iedere alleenstaande moeder is verbitterd en uitgeput.

2. Ze heeft steun nodig in plaats van vooroordelen

Een alleenstaande moeder krijgt door de maatschappij automatisch een stigma opgeplakt die ze alleen te danken hebben aan haar huwelijkse staat. Ze heeft een manier gevonden om een huishouden te staande te houden en kinderen groot te brengen, maar toch hangt de maatschappij er een negatief label aan. Terwijl een alleenstaande vader juist lof krijgt en gezien wordt als een toegewijde vader. Een alleenstaande moeder? Beschadigd. Er moet wel iets mis met haar zijn, toch? Waarom is er geen man in beeld? Haar kinderen krijgen later vast problemen vanwege haar single status.

3. Over mannen gesproken: ze probeert niet die van jou te stelen

De eerste focus ligt op haar kinderen, niet op de zoektocht naar een man. De dating-standaard ligt dan ook een stuk hoger vanwege de kinderen. Ze wil in ieder geval geen volgroeide volwassene in haar huis die zich gedraagt als een kind. Ze wil ook niet iemand die kinderen beschouwt als een last of niet van hen houdt alsof het zijn eigen kinderen zijn.

Ze wil alleen een partner als die een aanvulling is voor haar. Veel alleenstaande vrouwen weten uit ervaring dat relaties niet altijd werken en een huwelijk geen levenslange garantie biedt. In plaats daarvan richt een alleenstaande mama haar energie liever op de opvoeding van haar leuke kinderen.

4. Zeg niet tegen moeders met co-ouderschap dat ze ‘geluk’ hebben dat ze af en toe een break hebben

Er is geen enkele moeder in een co-ouderschap situatie die haar kinderen niet enorm mist als ze er niet zijn. Het is vreselijk om de helft van de jeugd van je kind te missen. Je mist de avonden waarin je ze in bed stopt, de naschoolse verhalen, hun lach en hun armpjes om je heen. De een heeft het er moeilijker mee dan de ander, maar het is desalniettemin zwaar. Het is een constante emotionele worsteling om te weten dat je kind tijd verdient met de andere ouder, maar je ook immens verdrietig voelt omdat je zoveel mist van hun leven. Het positieve van dit verhaal is dat je het beste maakt van de tijd die je samen hebt.

5. De ervaring als alleenstaande moeder maakt haar een beter mens

Een alleenstaande moeder is totaal onbaatzuchtig. In haar leven is geen plaats voor egoïsme: als ze wakker wordt gemaakt kan ze niemand inschakelen om het even over te nemen. Het ontbijt is haar verantwoordelijkheid, iedere ochtend opnieuw, ook als ze ziek is. Even alleen zijn en een wandelingetje naar de supermarkt maken zit er niet bij.

Lees ook: Alleenstaande moeder met drieling krijgt hulp van de hele buurt

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Wat een alleenstaande moeder wil dat je weet
Sluiten