Rachelle
Rachelle Persoonlijk 22 dec 2019

Hoe bespreek je jouw kinderwens met je partner? 7 tips!

Een kind krijgen is zonder twijfel de meest ingrijpende en permanente beslissing die je samen met je geliefde kan maken. Het is daarom niet verwonderlijk dat jij en je partner niet altijd op hetzelfde moment klaar zijn voor deze grote stap. Met deze 7 tips maak je je kinderwens toch bespreekbaar. 

1. Aandachtig luisteren

Klinkt logisch, maar veel mensen maken er een sport van om de ander zoveel mogelijk te overtuigen van hun gelijk in discussies. Als het gaat over gezinsuitbreiding, is dat een slechte strategie. Jouw partner heeft twijfels die jij niet weg zal kunnen nemen als je niet eerst luistert naar zijn of haar overwegingen.

Zet je eigen wensen en motivaties even opzij, en luister naar jouw partner alsof je een goede vriend van hem of haar bent. Herhaal wat je partner je heeft verteld en vraag of de samenvatting die je zojuist maakte, correct is. Je partner zal zich gehoord en begrepen voelen, waardoor hij of zij ook aandachtiger naar jouw mening zal luisteren.

2. Deel je eigen zorgen

Een kind krijgen is de meest permanente beslissing die je kan maken. Een carrière kan je een andere richting geven, en verhuizen kan altijd. Maar een kind heb je voor de rest van je leven. Het is daarom helemaal niet gek dat je partner terughoudend is.

Misschien heb je zelf af en toe ook wel twijfels of onzekerheden. Deel die met je partner zodat het duidelijk wordt dat hij of zij niet de enige is die twijfelt over hoe het straks allemaal verder moet.

3. Heb oog voor de familiebanden van je partner

Als je opgroeit in een liefdevol en intact gezin, wil je zelf ook vaak sneller aan kinderen beginnen. Maar misschien komt jouw partner niet uit een warm nest en is dat ook de oorzaak voor de terughoudendheid. Het zou ook kunnen dat de vrienden van je partner geen goede ervaringen hebben met het ouderschap, wat je partner angst inboezemt.

4. Benoem de horden en verzin samen een oplossing

Is je partner terughoudend over het ouderschap? Stel dan een lijst samen van argumenten en zorgen die je partner heeft. Verdienen jullie nu te weinig geld? Is het huis waar jullie wonen te klein? Past het niet in de carrière die je partner voor ogen heeft? Door met elkaar te praten en de obstakels op papier te zetten, wordt duidelijk waar jullie een oplossing voor moeten zorgen om je partner comfortabeler te doen voelen bij gezinsuitbreiding.

5. Laat het onderwerp even rusten

Eindeloze discussies, oplopende spanning en constante herhalingen van jullie standpunten … Discussies over je kinderwens kunnen uitputtend zijn als jullie ter plaatse blijven trappelen.

Komen jullie er niet uit? Laat het onderwerp dan even rusten. Zo kunnen jullie allebei even jullie gedachten verzetten en nadenken over jullie standpunten.

Pak het onderwerp na een paar weken, maanden of een half jaar weer op. De kans is groot dat jullie visies misschien wat zijn bijgesteld in deze rustperiode.

6. Denk aan de punten waar jullie het wél over eens zijn

Het is duidelijk dat jullie van mening verschillen over wanneer jullie aan kinderen willen beginnen, maar misschien weten jullie wel zeker dat jullie allebei dolgraag ooit ouders willen worden. Over de normen en waarden die jullie aan je kinderen willen meegeven en hoe ze opgevoed moeten worden, zijn jullie het bijvoorbeeld helemaal met elkaar eens.

Door deze gedeelde opinies ook te benadrukken in discussies, staren jullie je niet blind op de meningsverschillen. Er zijn immers ook veel dingen waar jullie het over eens zijn! Neem dat als vertrekpunt, en kijk of jullie zo oplossingen kunnen vinden.

7. Schakel hulp in

Lukt het jullie niet om zonder spanning of woede te praten over dit onderwerp? Lijkt de kinderwens jullie alleen maar meer uit elkaar te drijven, dan te verbinden? Dan is het verstandig om eens te praten met iemand die een bemiddelende rol heeft. Deze persoon zal naar jullie allebei luisteren en tips geven over hoe jullie beter met elkaar kunnen praten.

Ook interessant:

Famme.nl

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Hoe bespreek je jouw kinderwens met je partner? 7 tips!
Sluiten