Jill
Jill Kids 10 mei 2019

5 alternatieven voor een time-out die je kind ook helpen afkoelen

Wanneer er strepen op de muur staan en legoblokjes over de hele vloer verspreid liggen, hou jij je stem egaal: “Ruim jij dat even op, liefje?” Als daarop een driftbui volgt trilt je stem al wat harder. Ben jij geen fan van een time-out? Dan kun je een van deze alternatieven proberen om je kind te doen afkoelen. 

1. Effectieve take-in

In plaats van je kind weg te sturen kun je ook samen met je kind een pauze nemen. Dat is vooral handig wanneer jullie buitenshuis zijn in bijvoorbeeld een museum of een verjaardagsfeestje.

Samen met je kind naar een andere ruimte te gaan om even op rust te komen heeft als grote voordeel dat je je kind het gevoel geeft dat jullie een team zijn en dat jij ‘m steunt als ‘ie dat nodig heeft. Een paar minuten apart nemen en praten over de situatie of simpelweg wat afleiding vinden kan wonderen doen.

2. Gebruik positieve alternatieven

Deze tip is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het proberen waard. Misschien blijk jij er wel net enorm goed in te zijn en werkt het net bij jou kind.

Stel je voor dat je kind enthousiast aan het springen is op je mooie sofa. Dat is uiteraard niet meteen de bedoeling van een sofa. Probeer geen scène te maken, maar geef een alternatief.

Zeg bijvoorbeeld: “Jij kunt zo hoog springen! Maar eigenlijk speel je een beetje vals, want je moet vanop de grond springen. Of vanop de trampoline! Waarom probeer je dat niet eens?”

#mijnpeuterisboosomdat op Twitter is hilarisch en herkenbaar

3. Bied een keuze aan

Probeer je kind zelf keuzes te laten maken zodat ‘ie het gevoel heeft dat ‘ie ook iets te zeggen heeft in de situatie. Laat hem een keuze maken tussen twee of drie acceptabele alternatieven om de situatie aan te pakken.

Als je kind weigert zijn slaapkamer op te ruimen kun je ‘m voorleggen:

  • Ofwel begin je je kamer nu op te ruimen en doen we daarna samen de afwas.
  • Ofwel speel je nu nog een uurtje, ruim je daarna je kamer en doe je de afwas alleen.

4. Neem (tijdelijk) privileges af

Klassieker die heel duidelijk het idee van oorzaak en gevolg uitlegt. Als je dit doet, dan gebeurt er dat. Als je je klusjes niet doet omdat je liever op je smartphone speelt, moet je je smartphone inleveren. Tip: neem privilege niet te lang weg. Meestal is 24 uur wel lang genoeg voor kinderen om te leren van hun fouten.

driftbui van je peuter

5. Laat je kind het opnieuw doen

Als het ongewenste gedrag van je kind niet bijzonder ernstig is, kan je er ook een leerzaam moment van maken door hem het opnieuw te laten doen. Als je hem bijvoorbeeld voor het eten roept en hij racet als een gek naar de keuken – ondertussen springt hij ook nog even over de salontafel – kan je hem het opnieuw laten doen.

Maak hem duidelijk dat hij dit keer gewoon, wandelend, naar de keuken komt. Maar ook als hij bazig, ongeduldig, veeleisend of hyperactief is kan ‘het opnieuw doen’ hem helpen bij het oefenen van zelfdiscipline.

Lees ook

Originele straffen voor kinderen die je meteen zelf wilt testen

Lara: “Wat doe je als je kleuter niet wil luisteren?”

De juiste methode om je kind te straffen

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Verywell

Reageer op artikel:
5 alternatieven voor een time-out die je kind ook helpen afkoelen
Sluiten