Jill
Jill Body & beauty 12 jul 2019

Waarom je ene borst soms groter is dan je andere

Misschien is het je nog nooit opgevallen of misschien is het overduidelijk, maar de kans is groot dat je borsten niet even groot zijn. Dat verschil kan zelfs oplopen tot twee cupmaten. Geen paniek, want ongelijke borsten zijn doodnormaal.

Heb je weleens plaatjes gezien van mensen waarvan de gezichten helemaal symmetrisch werden gemaakt? Het ziet er ronduit eng uit. Symmetrie is niet per se mooier en kan er onnatuurlijk uitzien. Zo gek zijn ongelijke borsten dus helemaal niet. Sterker nog: er zijn meer gevallen van ongelijke borsten dan twee gelijke borsten.

Symmetrie

Heb je weleens foto’s gezien van mensen waarvan de gezichten helemaal symmetrisch werden gemaakt? Dat ziet er best eng uit, toch? Symmetrie is niet per se mooier en kan er onnatuurlijk uitzien. Zo gek zijn ongelijke borsten dus helemaal niet. Sterker nog: er zijn meer gevallen van ongelijke borsten dan twee gelijke borsten.

Het verschil bij asymmetrische borsten is meestal zo klein dat het jezelf amper opvalt, en als het jou al opvalt dan is dat zeker bij anderen nog niet het geval.

Asymmetrische borsten

Chirurgische oncoloog gespecialiseerd in borstkanker Nazanin Khakpour legt uit aan SELF magazine dat “het zussen zijn, geen tweelingen”. Enerzijds heb je je mama en grootmoeders te danken voor die ongelijke borsten. Genen hebben immers een invloed op de ontwikkeling van je borsten. Maar daarnaast spelen ook je eigen gewoontes een rol.

Borsten bestaan immers gedeeltelijk uit vet, weefsel en melkkanalen. De grootte van die laatste 3 worden onder andere bepaald door je gewicht. Als je aankomt of afvalt, wordt dat niet altijd gelijkmatig over je lichaam verdeeld. Ongelijke borsten kunnen bovendien ook te maken hebben met medische aandoeningen zoals scoliose, een kromming in de wervelrug of een misvorming van de borstkast.

Veranderende cupmaat

Krijg je ineens een grotere borst of wordt ‘ie juist ineens kleiner? Wees dan alert. Zeker in combinatie met symptomen als huidretractie (een knobbeltje), een verdikking, een kuiltje of een kleurverandering, zegt arts Khakpour. “Dat zijn immers de eerste tekenen van bepaalde type tumoren.”

Raadpleeg in dat geval dus altijd een arts.

Lees ook: Zo veranderen je borsten door de jaren heen

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Waarom je ene borst soms groter is dan je andere
Sluiten