Kweek je eigen avocadoplant met een avocadopit, water en tandenstokers

Thuis

Heb jij jezelf zojuist getrakteerd op een stuk toast met humus, tomaatjes en verse avocado? Gooi de pit van de avocado niet weg! Want wij hebben een leuk projectje voor je gevonden: kweek je eigen avocadoplant.

Het leukste aan dit project? Het is niet moeilijk dankzij dit stappenplan van ons zusje Roomed en je kunt het gewoon op je vensterbank doen. Het minst leuke? Je hebt geduld nodig voordat je een mooi plantje hebt.

Benodigdheden

  • avocadopit
  • glaasje met water
  • tandenstokers

Zo kweek je je eigen avocadoboom

  • Maak de pit goed schoon, anders kan het vruchtvlees rotten.
  • Steek de tandenstokers kruislings door de pit heen en balanceer de pit zo op de rand van het glas. Het puntige gedeelte richt je naar boven.
  • Vul het glas met water totdat zo’n 2 centimeter van onderkant van de pit zich in het water bevindt.
  • Plaats het glas op een zonnige, warme plek en wachten maar!

Verdere verzorging

Ververs om de dag het water en let er op dat de pit altijd het water raakt. Na zo’n twee tot drie weken zouden de eerste barstjes zich moeten vertonen en enkele dagen later zullen er wortels uit de onderkant groeien.

Als de worteltjes zo’n vijf tot tien centimeter lang zijn, kun je de plant planten in een pot met potgrond. Let wel op: een avocadoboom heeft ruimte nodig, dus zorg ervoor dat de pot minstens een doorsnede van vijftien centimeter heeft. Na drie maanden en veel liefde zul je zien dat ‘ie echt begint te groeien.

Je eigen avocado’s eten

Wil je graag letterlijk de vruchten plukken van je boom, en genieten van een eigen verbouwde avocado in je salade? Dan zul je helaas nóg meer geduld moeten hebben. Want pas na zeven jaar zullen er rijpe vruchtjes groeien aan de takken van je plantje. Geen nood: het plantje zelf is ook gewoon tof om naar te kijken.