Jill
Jill Uit 29 nov 2018

Documentaire-tip: ‘Babies: Their Wonderful World’ op BBC

Het internet puilt uit van de onderzoeken naar baby’s. Logisch, want het is ongelofelijk hoe die kleintjes zich ontwikkelen. In BBC-documentairereeks ‘Babies: Their Wonderful World’ wordt een reeks van die wetenschappelijke experimenten in kaart gebracht.

‘Babies: Their Wonderful World’

Voor het programma deden 2500 baby’s en hun ouders mee aan testjes. Op die manier probeerden de onderzoekers te achterhalen hoe het babybrein werkt: hoe snel kunnen ze bijvoorbeeld gezichten herkennen of vanaf wanneer ze zelfcontrole hebben. En ook het fenomeen driftbui wordt grondig onderzocht.

Gezichten herkennen

Kunnen pasgeboren baby’s al gezichten herkennen – of zelfs maar onderscheiden van knuffeldieren? Wetenschappers gingen er altijd vanuit dat ze dat niet konden, maar nieuw onderzoek toont dat ze die vaardigheid misschien toch al onder de knie hebben.

De test zag er als volgt uit: de kinderen kregen foto’s voorgeschoteld van speelgoed of van gezichten terwijl een breinscanner hun hersenactiviteit mat. Het resultaat zie je in de serie.

Zelfcontrole

Om de zelfcontrole van kinderen te testen gingen de onderzoekers gelijkaardig te werk. Ze plaatsten enkele kinderen met een hersenscanner voor een lichtgevend speeltje. Maar hun ouders verboden hun kind om het speeltje aan te raken. Vervolgens draaiden de ouders zich om en werd de zelfcontrole van het kindje getest.

‘Babies: Their Wonderful World’ kun je ‘s avonds om 10 uur (9 uur Engelse tijd) zien op BBC Two. In totaal zijn er vier afleveringen van ongeveer een uur.

Reageer op artikel:
Documentaire-tip: ‘Babies: Their Wonderful World’ op BBC
Sluiten