Jill
Jill Kids 7 jun 2019

Waarom baby’s geen water moeten drinken

Water is een belangrijk onderdeel van je voedingspatroon. Maar baby’s kun je beter geen water laten drinken.  

Nee, water op zich is natuurlijk niet slecht voor je kindje. Het gaat om de hoeveelheid. Volgens Jennifer Anders, kinderarts bij het Johns Hopkins Children’s Center in Baltimore, is een watervergiftiging bij baby’s zo gebeurd. Dat vertelt ze in Reuters.

Natrium

De nieren zijn de straatvegers van het lichaam en filtert onder andere natrium uit je lichaam met behulp van water dat netjes wordt afgevoerd. Maar de nieren van baby’s zijn nog lang niet uitgegroeid bij de geboorte waardoor een kind bij te veel water te veel natrium afvoert. Zo’n natriumtekort heeft nare gevolgen.

Slaperigheid en lagere lichaamstemperatuur

Een van de eerste symptomen van een watervergiftiging bij baby’s als gevolg van een tekort aan natrium, zijn een verminderde hersenactiviteit, slaperigheid, en een lagere lichaamstemperatuur. Verder kan een zwelling van het gezicht plaatsvinden en in een verder stadium kan een kind last krijgen van toevallen.

‘Het is een sneaky aandoening, waarbij de symptomen soms heel langzaam opkomen. Vaak komen ouders er pas bij de toevallen achter dat er iets flink mis is met hun kind’, legt dr. Anders uit. Gelukkig komt dit niet veel voor, maar het is in elk geval goed om te weten.

Genoeg aan borst- of flesvoeding

Mag je je kind dan helemaal geen water geven? Nee, natuurlijk niet. Een beetje water aan je kleintje geven is volgens dr. Anders absoluut geen probleem, maar goed opletten is wel van belang. Voor kinderen van een half jaar oud is 80 milliliter water per dag al veel. ‘Baby’s hebben echt genoeg aan borst- of flesvoeding. Daar zitten alle voedingsstoffen in die ze nodig hebben en het stilt ook direct de dorst. Daar is geen extra water voor nodig’, vertelt de kinderarts.

Lees ook: Waarom je baby met de handen omhoog slaapt

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Waarom baby’s geen water moeten drinken
Sluiten