Jill
Jill Kids 5 jul 2019

Hoe je een beleefd kind opvoed (zonder dat het een slijmbal wordt)

Heb jij ook al ettelijke keren ‘En wat zeg je dan?’ moeten zeggen? Volhouden, want herhaling is één van de sleutels tot succes om een beleefd kin op te voeden. Waarom? Dat legt pediater Dr. Maypole aan Fatherly uit. Hij geeft meteen nog wat meer tips.

Herhaling en coaching

Herhaling dus. Dr. Maypole legt uit dat herhaling altijd een belangrijke factor is wanneer je je kind iets wil aanleren, maar dat het uitermate belangrijk wordt als je je kind wat elementaire beleefdheid wilt bijbrengen. Ouders met beleefde kinderen hebben met elkaar gemeen dat ze consistent zijn.

Laat je kind dus élke keer zijn smartphone wegleggen als jullie aan tafel zitten en maak geen uitzonderingen. Op die manier wordt duidelijk dat het niet simpelweg aangeraden gewoonten zijn, maar een manier van leven. Het doel is om die gewoonten een deel te laten worden van het onbewuste gedrag van je kind.

Wees zelf beleefd

Zoals altijd geldt dat je heel hypocriet overkomt als je het ene zegt en het tegenovergestelde doet. Zeg daarom zelf ook bedankt als je gerecht eindelijk voor je op tafel wordt gezet op restaurant en vraag de rekening met een ‘alsjeblieft’ erachter.

Positieve sturing

Als je kind onbeleefd is, is de makkelijke manier om anderen te tonen dat je dit niet pikt om je kind op het matje te roepen. Maar Dr. Maypole meent dat het veel effectiever is om je kind van hun slechte gedrag weg te leiden door bepaalde vragen te stellen.

Als je kind op het punt staat in zijn neus te peuteren kun je bijvoorbeeld een zakdoekje voorhouden en vragen: ‘Gebruik je niet liever een zakdoekje? Dat is veel hygiënischer.’ Het draait niet om straffen, wel om tonen dat er een beleefd alternatief is om iets te bereiken.

Langetermijnvisie

Je leert een kind niet van vandaag op morgen hoe het zich beleefd kan gedragen en het hangt ook af van de leeftijd van je kind wat hij al wel en wat hij nog niet beleefd doet. Gouden regel is wel: jong geleerd, oud gedaan. Verwacht daarom niet van je kleuter dat ‘ie met mes en vork eet, maar wel dat ‘ie ‘alsjeblieft’ zegt wanneer ‘ie iets vraagt.

Wijder beeld

Leer je kind dat je niet gewoon beleefd moet zijn om beleefd te zijn, maar omdat je lief wil zijn tegenover anderen. Het zijn niet gewoon gewoonten die zijn uitgevonden om kinderen te pesten; je volgt die regels omdat je zo aangenamer bent voor je medemens. Beleefdheid is een vorm van vriendelijkheid en respect tegenover anderen.

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Hoe je een beleefd kind opvoed (zonder dat het een slijmbal wordt)
Sluiten