Jill
Jill Kids 24 mrt 2019

Dingen die je met je partner moet bespreken voor jullie aan kinderen beginnen

Je lief en jij hebben alles op orde: toffe job, knus huisje, stabiel inkomen, … De volgende stap kan een baby zijn. Deze dingen bespreek je beter even met je partner voordat jullie aan kinderen beginnen.

1. Je visie op discipline

Sommige mensen geloven in laissez-faire-opvoeding, terwijl anderen er heilig van overtuigd zijn dat strikte regels en grenzen onmisbaar zijn bij de opvoeding van een kind. De manier waarop jullie je toekomstige kindje willen opvoeden, moet grotendeels overeen komen. Verschillen jullie van mening? Probeer hier dan alvast rustig over te praten voor dat er een kind in het spel is.

2. De algehele opvoeding

Van normen en waarden tot geloofsovertuiging en regels: welke aspecten willen jullie sowieso doorvoeren in de opvoeding? Er is geen handboek voor ouderschap, maar jullie kunnen wel leren van jullie eigen opvoeding, ervaringen van andere ouders en jullie eigen kijk op het leven. Wat vinden jullie belangrijk en moeten jullie nog compromissen sluiten?

muziek ontwikkeling van baby's

3. Je financiële waarden

Een van de grootste oorzaken van scheidingen zijn geldproblemen, want die leggen veel druk op je relatie. Bij gezinsuitbreiding komt er een extra mond om te voeden bij (om nog maar te zwijgen van ontelbaar veel pampers, kleding, opvang, …). Daarom bespreek je best niet alleen hoe jullie financiële plaatje er nu uitziet, maar ook al waar jullie prioriteiten liggen als het krap wordt (liever op vakantie, een nieuwe tv of extra babyspullen?).

4. Eventuele ziektes

Kamp je met een chronische ziekte, komen er geestelijke gezondheidsproblemen in je familie voor of is er sprake van een bepaalde erfelijkheid? Bespreek alle mentale en fysieke ziektes die eventueel van invloed kunnen zijn op je zwangerschap en/of baby om jullie goed voor te bereiden.

miskraam

5. Taakverdeling

In dit emancipatorische tijdperk is het voor veel koppels vanzelfsprekend dat nieuwe taken (zoals luiers verschonen, flesvoeding geven en je kindje baden) eerlijk worden verdeeld. Dan is er ook nog de kwestie: gaat een van beiden wat minder werken om voor de baby te zorgen? Overleg alvast hoe jullie de taken zullen verdelen wanneer de baby er is.

6. Wettelijke kwesties

Wil je dat jullie kindje jouw achternaam krijgt? Wie vangt jullie baby op als jullie komen te overlijden? Vind je het belangrijk dat jullie eerst trouwen of is een samenlevingscontract voldoende? Er zijn genoeg wettelijke vragen om jullie vooraf te stellen.

complimentjes

7. Nieuwe stap

Als jullie eenmaal een kindje op de wereld hebben gezet verandert jullie relatie automatisch. Een baby vergt veel tijd, aandacht, energie en verantwoordelijkheid. Vaak vergeten koppels hierdoor in hun relatie te investeren of hebben ze daar simpelweg geen tijd voor. Daarom is het geen gek idee om jullie verwachtingen – met betrekking tot jullie relatie – voor jullie nieuwe stap te bespreken.

Lees ook: 7 tekenen dat jullie relatie niet zo sterk is als je denkt

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Reageer op artikel:
Dingen die je met je partner moet bespreken voor jullie aan kinderen beginnen
Sluiten