Jill
Jill Kids 16 dec 2018

De best betaalde YouTuber van 2018 is een kind van 7

Onlangs maakte Forbes de lijst bekend met de best betaalde YouTubers. Als je dacht dat de favoriete vlogger of gamer van je kind op nummer één stond heb je het goed mis. Wel gaat het om, jawel, een jongetje van zeven jaar.

Het is natuurlijk geen verassing meer dat YouTubers een aardig zakcentje verdienen. Van vlogs tot kookvideo’s: het is enorm populair bij jonge en heel wat minder jonge mensen. Veel YouTubers maken dagelijks nieuwe filmpjes en dat heeft hen duidelijk geen windeieren gelegd.

Best betaalde YouTuber van 2018

Een zevenjarig jongetjes dus. De jongeman in kwestie heet Ryan en is zeven jaar oud. Hij maakt geen vlogs en speelt geen games, wel neemt hij reviews op over speelgoed. Wat vindt hij goed aan bepaald speelgoed, wat kan beter en hoe werken al die knopjes nu precies? Door zijn mening (heel Amerikaanse enthousiast en geënsceneerd) te geven spaart hij een mooi zakcentje bij elkaar.

Xavier: Renegade Angel Money GIF - Find & Share on GIPHY

Al sinds 2015 maakt Ryan video’s met zijn ouders. Toen speelde hij nog als kleuter met een ‘simpele’ Lego-trein. Inmiddels test het jongetje het meest gegeerde speelgoed.

Hoe verdient hij dan precies geld?

Omdat hij al drie jaar dagelijks video’s plaats heeft hij heel wat fans verzameld. Maar liefst 17 miljoen mensen volgen Ryan en zijn speelgoedavonturen. Dankzij ads die voor, tijdens en na zijn video’s aan de kijkers worden getoond harkt hij al aardig wat geld binnen, maar ook deals met ketens als het Amerikaanse Walmart (waar hij een eigen speelgoedlijn lanceerde) zorgen ervoor dat zijn bankrekening goed gevuld raakt.

Dat alles leverde hem vorig jaar – houd je vast – 22 miljoen dollar op (een kleine 20 miljoen euro).

Kritiek

Zijn ouders vertellen in een interview met Tubereview dat Ryan zelf naar reviews op YouTube keek en op een zekere dag vroeg waarom hij niet op YouTube zat. Zo gezegd zo gedaan. Maar hoe schattig Ryan ook is en hoe blij hij naar alle waarschijnlijkheid met al dat gratis speelgoed is, termen als ‘kinderarbeid’ worden niet geschuwd.

Maar The Verge wees er al op dat volgens de Texaanse wetgeving, de Amerikaanse staat waar de jonge ster woont, dat in dit geval niet opgaat. Ouders mogen daar namelijk hun eigen kind vanaf welke leeftijd dan ook en voor hoe lang dan ook tewerkstellen op twee voorwaarden. Het kind moet onder directe supervisie van zijn of haar ouders werken en het mag geen illegale activiteit zijn. Ja, Amerika.

best betaalde YouTuber in 2018

Lees ook: Hoe de afschaffing van kinderarbeid zorgde voor meer emotionele druk bij ouders

Reageer op artikel:
De best betaalde YouTuber van 2018 is een kind van 7
Sluiten