Rachelle
Rachelle Persoonlijk 31 mrt 2019

Bewezen: vanaf deze leeftijd begin je op je moeder te lijken

Betrap jij jezelf er ook vaker op dat je steeds meer op je moeder gaat lijken? Dat kan best kloppen, blijkt uit onderzoek.

Althans, volgens een poll in opdracht van Brits plastisch chirurg Dr. Julian De Silva. Julian merkte namelijk een patroon op: de meeste van zijn patiënten kwamen naar hem toe voor een ‘gezichtsopfrissing’ rond de leeftijd van 37 jaar. Meestal gebeurde dit met de klacht dat ze op hun ouders begonnen te lijken. Hij besloot dieper te graven en zette een onderzoekje op.

De resultaten van het onderzoek

Volgens het onderzoek vinden de meeste mensen dat ze rond hun 33ste op hun moeder beginnen te lijken, vooral in gedrag. Het meest voorkomende gedrag was naar dezelfde tv-shows kijken, dezelfde hobby’s aannemen en dezelfde gezichtsuitdrukkingen hebben. Van de 2000 deelnemers

  • begint 52% zich te gedragen als hun moeder tussen de 30 en 35 jaar oud,
  • 26% zag die verandering tussen de leeftijd van 25 tot 40 jaar en tussen,
  • 10% tussen de 40 en 50 jaar oud
  • zo’n 7% vond dat pas rond de leeftijd van 50 jaar (en ouder).

Nu nog de belangrijkste vraag: kun je hieraan ontsnappen of is het gewoon genetisch bepaald?

dingen die mama vroeger zei

Het antwoord op die vraag is: ja en nee. Volgens een psycholoog die schrijft voor Psychology Today, zijn we ‘geprogrammeerd om ons te ontwikkelen door interacties met anderen.’ Deze programmering is de reden waarom je gedurende de jaren kan veranderen – interacties met vrienden, leraren, andere bekenden en geliefden leert je brein allerlei nieuwe patronen. Naarmate je ouder wordt, kan dit nog wel wat veranderen. Maar wanneer je zelf kinderen hebt en teruggaat naar scènes of plaatsen die bekend zijn uit je eigen kindertijd, gebruik je dezelfde taal en gedragingen als je ouders. Zelfs die dingen waarvan je misschien wel had gezworen dat je ze nooit zou doen.

Waarom je op je moeder lijkt

Je kan daarvoor de neuronen in je hersenen de schuld geven (of juist bedanken). Neuronen hebben immers de neiging om volgens een vast patroon te handelen. Die paden kan je wel veranderen, maar in bepaalde situaties zorgen vertrouwde interacties ervoor dat de neuronen zich snel opnieuw afstemmen op oude paden. Dat is dus de reden dat de zinnen van je moeder nu uit jouw eigen mond komen en je dus meer op je moeder begint te lijken dan je denkt.

Meer weten?

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Reageer op artikel:
Bewezen: vanaf deze leeftijd begin je op je moeder te lijken
Sluiten