Sophie
Sophie Columns 5 jun 2019

Sophie: “Hoe een Facebookgroep een betere plusmama van me maakt”

Famme-blogster Sophie gruwelt van het woord stiefmoeder en vindt zelfs plusmama niet echt een eretitel. Dan liever bonusmoeder. De bonus die ze bij de man van haar dromen kreeg heet Jasmine en is al tien.

Sommige mensen – vooral dieetgoeroe’s – menen dat je bent wat je eet. Muziekkenners vinden dan weer dat je favoriete bands je persoonlijkheid bepalen en voor stylisten staat of valt alles met je kledingkeuze. Maar volgens mij is er nog iets veel beters om te weten wat voor vlees je in de kuip hebt: vertel me van welke Facebookgroepen je lid bent, en ik zeg je wie je bent.

Vertel me van welke Facebookgroepen je lid bent, en ik zeg je wie je bent.

Zo ben ik bijvoorbeeld nogal gehecht aan mijn familie (getuige onze familiepagina waar m’n mama de plak zwaait), hou ik van vintage (getuige tig rommelmarktgroepen) en neem ik de hond graag mee op vakantie (getuige een Facebookpagina waar constant hondvriendelijke adresjes geplaatst worden).

En ben ik een plusmama, getuige een hele fijne Facebookgroep waar zo’n vierhonderd andere Vlaamse plusmama’s en één pluspapa elkaar bijstaan met raad en daad.

Plusmama’s op Facebook

Mama of papa zijn is een blijvende zoektocht, en dat is voor plusouders niet anders. Alleen kan die laatste groep niet altijd bij iemand terecht met de besognes over het plus-ouderschap. Gelukkig is er dus deze groep, waar alle vragen waar Google geen antwoord op weet beantwoord worden door echte mensen, met echte ervaringen.

Stiefouders verenigt u!

En hoe uniek elk gezin ook is, hoe anders de familietradities en hoe verschillend de zorgen, wij plusmama’s worstelen toch vaak met dezelfde vragen. En we hebben allemaal nood aan erkenning op tijd en stond. Die krijgen we niet altijd – of niet altijd even zichtbaar – van onze kinderen of onze partners, vaak nog minder van de biologische mama. Maar dus wel van andere plusmama’s.

Met veel respect en nog meer geduld helpen al die vierhonderd bonusmoeders elkaar om een plekje te vinden in de opvoeding van kinderen die wel in hun huizen wonen, maar niet uit hun buiken komen. Dus, mama’s met grote plussen, kleine plusjes, zonder eigen kinderen, met een heel erg samengesteld gezin of met een stille kinderwens: jullie zijn zo. goed. bezig.

Lees ook: Wanneer heeft een plusmama het gevoel dat het ook háár kind is? 

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Sophie: “Hoe een Facebookgroep een betere plusmama van me maakt”
Sluiten