Sophie
Sophie Persoonlijk 6 okt 2019

Sophie: “Een lief klein meisje in je leven verwelkomen, hoe moeilijk kan het zijn?”

Famme-blogster Sophie gruwelt van het woord stiefmoeder en vindt zelfs plusmama niet echt een eretitel. Dan liever bonusmoeder. De bonus die ze bij de man van haar dromen kreeg heet Jasmine en is al tien.

Af en toe denk ik hoofdschuddend terug aan de Sophie van drie jaar geleden, die dacht dat ze wel wist waar ze aan begon. Een lief klein meisje in je leven verwelkomen, hoe moeilijk kan het zijn?Jasmine is een droom van een bonusdochter, maar ik had niet kunnen bevroeden dat het plusouderschap soms zo’n enorme uitdaging kon zijn.

Dat haar biologische mama zou blijven dwarsliggen, zelfs na drie jaar. Dat praktische zaken als de aankoop van een paar nieuwe schoenen zo’n enorme discussiepunten kunnen worden tussen Jasmines echte ouders dat haar papa hier nog dagenlang slechtgezind rondloopt.

Dat je je verward voelt als je dat kind dat niet het jouwe is een terechte uitbrander hebt gegeven, en je nu op je donder krijgt van je eigen lief die instinctief zijn dochter beschermt. Dat je zijn ouderlijk gezag trotseert als je het echt niet met hem eens bent en zelf een ruzie riskeert om je plusdochter uit de wind te zetten.

Dat je jaloezie in je oor hoort fluisteren als die tienjarige wordt voorgetrokken door haar vader. En je je meteen schuldig voelt omdat je zo’n kinderachtige emoties ervaart. Dat je soms het gevoel hebt dat niemand ziet hoeveel moeite je doet. Dat je plichtbewust alles geeft, maar nergens recht op lijkt te hebben.

Dat je lief weleens zei dat je alles zal begrijpen wanneer je zelf kinderen hebt. Dat je grenzen moet leren stellen en nee moet zeggen tegen een kind dat misschien, heel misschien ooit gaat roepen: “jij bent mijn moeder niet”. Slik.

En nu sta je ervan te kijken dat de ene mokerslag na de andere je op een of andere manier toch niet murw heeft gekregen en dat je het zo opnieuw zou doen.

Lees ook: En daar was plots de eerste ‘ik hou van jou’

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Sophie: “Een lief klein meisje in je leven verwelkomen, hoe moeilijk kan het zijn?”
Sluiten