Zo veranderen je borsten door de jaren heen

Dat je je nu nooit nog zou durven vertonen in dat eerste stoffen behaatje doet er niet toe, want ha, eindelijk borsten! Dat je borsten groeien als je een kindje krijgt is dan weer wel belangrijk. Maar wist je al dat je boobies je hele leven lang blijven veranderen?

1. Hallo, borsten

Ergens tussen je achtste en je dertiende zat je waarschijnlijk in bad toen je plots paniekerig opmerkte dat er eindelijk schot in de zaak kwam. Zou je al een beha nodig hebben? Zou je volgende week opstaan met een D-cup? Nu weet je wel beter, maar dat zijn toch echt de vragen die er toen door je hoofd spookten.

Aanvankelijk worden je tepels groter en dat vond je toen al gênant genoeg, vooral tijdens de turnles. En jep, dat was het moment waarop je zo’n vreselijk sportbehaatje ging halen.

2. Volgroeid

Je borsten groeien ongeveer tot je achttiende à twintigste en je kunt er vanuit gaan dat de cup die je dan hebt ook de cupmaat is die je de komende jaren zal hebben. Hormonen, gewichtsverlies en een paar extra kilo’s kunnen er nog wel invloed op uitoefenen, maar rond je twintigste zou je je ‘vaste cup’ wel moeten kennen.

3. Je borsten tijdens je zwangerschap

Wanneer je zwanger wordt, vraag je je in die eerste weken gegarandeerd af of die kleine zich soms ergens in je borsten verstopt heeft. Ze gaan sowieso groeien, vooral tijdens de eerste drie maanden. Logisch: je lichaam bereidt zich erop voor om melk te maken voor dat kleintje in je buik. Dat die B-cup plots een D-cup is geworden vind je vast niet erg en de papa in spe is waarschijnlijk ook fan.

4. Na je zwangerschap

Ben je net zo blij dat je borsten zijn gegroeid tijdens je zwangerschap, kun je ze weer inleveren. Als je geen borstvoeding geeft – en dat is helemaal jouw keuze – worden ze vrijwel meteen weer kleiner (soms zelfs kleiner dan voor je zwangerschap). Als je wel borstvoeding geeft, blijven je borsten nog een tijdje groot. Logisch, aangezien ze vol melk zitten.

Wanneer je ervoor kiest om borstvoeding te geven en hier een tijdje later weer mee stopt, kan het dat je borsten iets minder stevig zijn dan voorheen – het weefsel is namelijk serieus uitgerekt en dat kan gevolgen hebben. Maar: je hebt er wel een prachtige baby in de plaats gekregen!

5. Pre-menopauze

Ah, de zwaartekracht die je altijd zo gevreesd hebt, laat eindelijk zijn sporen na. Je huid verliest haar elasticiteit en daardoor zakken je borsten wat in en worden ze minder stevig. Dat is de normaalste zaak van de wereld, dus wees gewoon extra fier op je boobies. 

6. Je borsten na de menopauze

Je borsten kunnen ook na je menopauze nog iets groter worden omdat je over het algemeen wat kilo’s bijkomt, je meer vocht ophoudt en je hormonen gaan schommelen.

Wonderlijk toch, wat dat lichaam van ons allemaal doet!

Lees ook: De evolutie van het schoonheidsideaal in de afgelopen honderd jaar

nsmbl

Reageer op artikel:
Zo veranderen je borsten door de jaren heen
Sluiten