Jill
Jill Opvoeden 16 jan 2018

Waarom het goed is dat broertjes en zusjes met elkaar ruziën

Een knal, een korte stilte en dan oorverdovend gekrijs. Broertjes en zusjes ruziën soms met elkaar alsof ze zich in oorlogsgebied bevinden. Als ouder wil je dat gevecht koste wat kost voorkomen. Maar voordat je tussenbeide komt, is het goed om te weten dat die vijandigheid helemaal niet zo verkeerd is. 

1. Conflict stimuleert creativiteit

Het is een levenskunst om een discussie niet persoonlijk op te vatten. Er zijn echter maar weinig ouders die hun kinderen dat (kunnen) meegeven. We gunnen onze kinderen een stabiele, veilige thuis en daarom drukken we gekibbel de kop in en vechten we onze eigen ruzies achter gesloten deuren uit. Maar als kinderen nooit in aanraking komen met een meningsverschil, begrenzen we hun creativiteit. Een punt maken, onderhandelen, compromissen sluiten, verantwoordelijkheid nemen: het begint allemaal op microniveau wanneer je broer je tijdens een spelletje het leven zuur maakt.

2. Ruzies oplossen

Psychologen raden ouders aan om rustig in te grijpen zodra kinderen elkaar (letterlijk) in de haren vliegen. Maar in realiteit kan je niet altijd een therapeutische sessie inlassen wanneer er onenigheid is. Hoe sneller kinderen leren hoe ze zelf een ruzie kunnen oplossen, hoe beter. Zo zijn ze niet altijd afhankelijk van een derde partij om vrede te sluiten.

3. Vechten bereidt hen voor op het schoolplein

Het schoolplein is een mini-maatschappij. Dat kan nogal overweldigend zijn voor een kind dat niet gewend is aan regelmatig ruziën met een broer of zus. Mensen die nooit te maken hebben met conflict zijn ook eerder geneigd dat uit de weg te gaan. Er is geen beter moment dan je kindertijd om te leren omgaan met conflicten. Af en toe wat kibbelen met broer of zus kan dus zeker geen kwaad.

4. Ruziemaken stoomt hen klaar voor een glansrijke carrière

Wat hebben strafpleiters, politici en CEO’s gemeen? Ze excelleren in de kunst van de overredingskracht. Jong geleerd, oud gedaan.

Reageer op artikel:
Waarom het goed is dat broertjes en zusjes met elkaar ruziën
Sluiten