Jill
Jill Opvoeden 16 jan 2018

5 voordelen van buitenspelen met je kinderen

Het is gevaarlijk buiten. Het regent. Straks worden ze nog ziek. Er zijn duizenden excuses om je kinderen veilig binnen te houden. Maar wist je dat buitenspelen veel voordelen heeft?

1. Beweging

Het meest bekende voordeel van buiten spelen is dat je kinderen bewegen. Ze kunnen hun energie kwijt zonder bang te moeten zijn om een dure vaas omver te stoten of in de weg te lopen. Lekker buitenspelen gaat zwaarlijvigheid tegen en het zorgt ervoor dat je kinderen zich helemaal kunnen uitleven, waardoor ze ‘s avonds als een blok in slaap vallen en jij meer tijd hebt om te relaxen. Win-win.

2. Buitenspelen is leren

Wanneer je kind buiten komt, leert het de wereld kennen. Bomen hebben wortels, takken en bladeren. Kijk, daar zit een eekhoorn! En dat gefluit? Dat zijn de vogeltjes in de boom. Zij maken er een nestje van takjes en blaadjes. Kortweg: je kleine leert hoe de natuur in elkaar zit.

3. Motoriek en coördinatie

Door buiten te spelen (en even niet naar een beeldscherm te kijken) maakt je kind kennis met begrippen als diepte, ruimte, afstand en snelheid. Trial and error: vallen mag! Spelen met een bal, een kamp bouwen met takken en bladeren, over die waterplas springen (of eerst een keertje erin), de wind je jas laten openwaaien, … Deze eerste fysieke uitdagingen zijn goed voor een kind. Ze geven je bengel zin om nog meer te ontdekken en te leren.

4. Probleemoplossend denken

Games stimuleren je kind om probleemoplossend te denken, maar vaak ligt het verloop van die spelletjes vast en is er maar één juiste oplossing. In het echte leven is dat niet zo. Buiten spelen prikkelt de fantasie en wakkert de creativiteit van je kind aan, zodat het meerdere oplossingen leert te zien. Is er een bal in de vijver beland? Dan hebben we een lang voorwerp nodig om de bal terug bij ons te krijgen. Een stok? Dat zou misschien wel lukken. Een schepnet? Handiger, maar het moet wel lang genoeg zijn. Zelf naar de bal gaan? Een bootje? Liggen er stenen in het water? Alle wegen leiden naar Rome – of in dit geval: naar de bal.

buiten spelen

5. Sociale vaardigheden

Buiten is de kans groot dat je kind andere kinderen ontmoet. Je kind weet natuurlijk al hoe het zich moet gedragen bij papa en mama, en welke reacties het van broer en zus kan verwachten. Maar  nieuwe vriendjes maken, speelgoed delen, reageren op andere volwassenen dan je ouders (die oude man die van op het bankje woedend kijkt wanneer hij de bal tegen zijn been krijgt): buiten doen zich oneindig veel sociale situaties voor die je kind binnen niet meemaakt.

Ten slotte: ook wanneer je in een stad woont, is buiten spelen een optie. Krijten op de stoep, touwtjespringen, skaten of de speeltuigen op het pleintje bezoeken. Niets houdt je tegen om met je kind de buitenwereld in te trekken.

Reageer op artikel:
5 voordelen van buitenspelen met je kinderen
Sluiten