Surinde
Surinde Persoonlijk 5 mei 2019

Dag van de vroedvrouw: Cato loopt stage als vroedvrouw in Rwanda

Vandaag is het Dag van de Vroedvrouw. Als ode aan de vroedvrouw spraken wij met Cato (20), studente vroedkunde aan de Thomas More Hogeschool. Momenteel loopt ze stage als vroedvrouw in het Oost-Afrikaanse land Rwanda. Een duidelijke wereld van verschil.

Waarom koos je voor een stage in Rwanda?

“Ik ben in totaal drie maanden in Rwanda, daarvan loop ik tien weken effectief stage. Ik heb voor Rwanda gekozen omdat ik wilde weten hoe het is om te werken met de middelen die je letterlijk in handen hebt. Je moet hier echt roeien met de riemen die je hebt, soms is het zoeken naar belangrijk materiaal als instrumenten en infusen.”

Wat is tot nu toe je mooiste herinnering?

“Mijn mooiste herinnering tot nu toe is de manier waarop ik een vrouw heb begeleid tijdens haar bevalling. Het is niet de gewoonte dat je vrouwen bijstaat in hun arbeid, in Rwanda zijn ze van mening dat vrouwen geheel zelfstandig moeten bevallen. Maar die ene vrouw hing zo hard aan mij, ze nam mij de hele tijd vast en zei ‘bless you’ en ‘I love you’. Dat was voor mij een hoogtepunt.”

dag van de vroedvrouw

Hoe verschilt vroedvrouw zijn in België van het werk in Rwanda?

“Het is een wereld van verschil. In België begeleid je de vrouw op een zo goed mogelijke manier en probeer je haar manieren en technieken aan te leren om de pijn te verzachten. Je verlaat haar zijde niet.

Dat is in Rwanda absoluut niet het geval, daar moeten de vrouwen zelfstandig kunnen bevallen. De vrouw wordt, indien ze te hard jammert, geslaan. Dat kan gaan van een mep tegen haar been tot in haar gezicht, waar de vroedvrouw haar maar kan raken. Het was even slikken in het begin en zelfs nu kijk ik soms weg, omdat ik het niet kan aanzien. Je kan je niet voorstellen dat vroedvrouwen dit ook in België zouden doen.

Nog een groot verschil met België is dat wij als student-vroedvrouwen in Rwanda enorm geapprecieerd worden. Iedereen geeft ons een hand en zegt goedendag tegen ons. In België is dit absoluut niet zo, daar ben je letterlijk het zoveelste studentje. De dokters hechten geen belang aan je, vaak loop je voor hen zelfs in de weg. In Rwanda worden we met heel veel respect behandeld, wat fijn is natuurlijk.”

Wie is er aanwezig bij de bevalling? Steunt de vader de moeder?

“Tijdens de bevalling staat de moeder er helemaal alleen voor, behalve een dokter en wat studenten is er niemand bij. Geen man, geen familie, niemand. Wanneer de vrouw bevallen is komt de next of kin (een familielid of vriendin) even langs met propere kleren voor de moeder en haar baby, maar daarna is die persoon snel weer weg. Man zijn een zeldzaamheid in de verloskamer.”

Denk je soms dat het in België makkelijker zou zijn?

“Ik heb al enorm vaak gedacht dat het met Westerse geneeskunde een stuk gemakkelijker zou geweest zijn. Ze schenken hier gewoon zo weinig aandacht aan het steriliseren van materiaal, waar bij ons al vanaf dag één wordt op gehamerd. Het is hier ook zoeken naar belangrijk materiaal zoals instrumenten voor de bevalling, kompressen, een infuus, … Het is moeilijk te vatten dat een ziekenhuis op deze manier draait, sommige situaties kan je je niet voorstellen.”

Lees ook:

Ode aan de echte vroedvrouw in ‘Call the Midwife’

10 dingen die goed zijn om te weten voordat je gaat bevallen

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Reageer op artikel:
Dag van de vroedvrouw: Cato loopt stage als vroedvrouw in Rwanda
Sluiten