Floor
Floor Uit 15 mrt 2018

‘Chez Bompa Lawijt’ en andere reeksen uit de gouden jaren 90

Het nieuws over het heengaan van acteur Bernard Verheyden (79), die in de jaren 90 gestalte gaf aan ‘Bompa Lawijt’, katapulteerde ons terug naar onze zorgeloze jeugdjaren.

Ah, de jaren negentig. Toen kinderen hun vrije tijd nog niet invulden met YouTube-filmpjes kijken, maar met buitenspelen (bij mooi weer) of televisiekijken (bij slecht weer, of soms ook wel bij mooi weer). Toen er in zowat alle komische series plat Antwaarps gesproken werd, zonder dat iemand daar aanstoot aan nam. Wacht even, welke series waren dat ook alweer?

‘Den Bompa’

Voor er sprake was van Bompa Lawijt, was er ‘Den Bompa’. De reeks werd geschreven door Ruud De Ridder, die later nog tal van andere successeries zou schrijven voor VTM en vandaag artistiek leider is van het Echt Antwaarps Theater. Luc Philips speelde Jos Vleugels oftewel ‘bompa’. Andere markante personages waren de postbode (facteur) Frans, die elke dag zijn jeneverke kwam drinken bij den bompa en natuurlijk die andere bompa: Bompa Lawijt. En mogen we de begingeneriek van The Strangers ook als een onvergetelijk personage beschouwen? Ja, dat mogen wij.

Let op hoe VTM-omroepster (die hadden we toen nog!) Lynn Wesenbeek, die met een uitgestreken gezicht de uitdrukking ‘van lotje getikt’ in de mond neemt.

‘Chez Bompa Lawijt’

De bompa met de luide stem kreeg een spin-off: Bompa Lawijt ging een hotel in de Ardennen runnen – ‘Fawlty Towers’ op zijn Belgisch, zoiets. Kadèr Gürbüz speelde een van haar eerste televisierollen in deze reeks: het kamermeisje Dudu.

‘Drie mannen onder een dak’

Alweer een scenario dat uit de pen van Ruud De Ridder kwam gevloeid. Al was het vooral een piepjonge Sven De Ridder die hier de show stal als Danny Fierens, die samen met zijn twee vaders (zijn biologische vader en zijn stiefvader) in een appartement woont. Waarna de generatiekloof voor de nodige misverstanden en grappige situaties zorgde.

‘Zomerrust’

Het leven op de camping – die overduidelijk een televisiestudio was – zoals opgetekend door … Ruud De Ridder. (Wees gerust, hierna komen er nog series die níét door hem geschreven zijn. Scenarioschrijver was in de jaren negentig duidelijk een knelpuntberoep.) De hoofdrol was weggelegd voor Werther ‘Louke petouke’ Van Der Sarren.

‘De Familie Backeljau’

Mogen we stellen dat deze reeks van Luc Wyns zijn tijd ver vooruit was? Ja, dat mogen wij. We doen er zelfs nog een schepje bovenop: deze serie werd (en wordt nog vaak) onterecht als ‘plat’ en ‘makkelijk’ weggezet. De bomma die gespeeld wordt door een man (namelijk Wyns zelf). De hypergeagiteerde buurman Marcel (glansrol van Walter Baele). De catchfrases die in het collectief geheugen gegrift staan (‘Onnoewzel manneke!’, ‘In wa veur ne weireld leve wa na?’). Ja hoor, wij herbekijken met veel plezier een aflevering van deze heerlijk absurd-komische serie.

Overigens bracht de cast van ‘Tegen de sterren op’ heel terecht een eerbetoon aan de Backeljaus.

‘Lili en Marleen’

Weinig Vlaamse series kenden zo’n lange looptijd als ‘Lili en Marleen’. Wellicht zitten de thema’s en de personages daar voor iets tussen. De moeilijke oorlogsjaren en de de daaropvolgende fifties en sixties leverden verhaalstof genoeg op voor de scenaristen van deze iconische VTM-reeks.

En laten we de acteurs niet vergeten: dankzij klasbakken als Carry Goossens, Simonne Peeters, Frank Aendenboom, Marilou Mermans en Christel Domen klonken de dialogen nooit stroef – zij het dat ook hier weer het Antwerps de voertaal was. Sorry, rest van Vlaanderen. Gelukkig stelden ‘Bevergem’ en ‘Van vlees en bloed’ de native speakers van het West-Vlaams en het Kempens intussen ook al tevreden.

Onze favoriete aflevering? Die waarin er verwarring ontstaat over de precieze ingrediënten voor een crème de banane. Te vinden op YouTube, voor de liefhebbers.

Reageer op artikel:
‘Chez Bompa Lawijt’ en andere reeksen uit de gouden jaren 90
Sluiten