De lekkerste Zweedse chocoladetaart: kladdkaka

Culinair

Kladdkaka: de naam doet je kinderen schaterlachen (ijkes, kaka!) en de taart tovert een glimlach op het gezicht van mama. Hoe die lekkernij smaakt? Denk chocolade, véél chocolade.

Het lijkt wel alsof we een obsessie met Zweden aan het ontwikkelen zijn. Wij zijn dol op hun frilufstliv-levensstijl, hun systeem voor ouderschapsverlof en hun havermoutkoekjes. Om nog maar te zwijgen van de Zweedse balletjes van IKEA.

Toch konden we het niet laten ook dit recept voor Zweedse kladdkaka met jullie te delen. De cake maken kost je maar vijf minuten tijd en het bakken zelf duurt zo’n 15 minuten. Je bent dus te allen tijde maar 20 minuten verwijderd van een overheerlijk dessert.

Ingrediënten

  • 200 gram boter + extra voor invetten
  • 200 gram donkere chocolade in stukjes
  • 4 eieren
  • 250 gram suiker
  • 40 gram bloem
  • snuifje zout

Recept voor Zweedse kladdkaka

  1. Verwarm je oven voor op 175°C en vet een cirkelvormig taartvorm in van ongeveer 24 centimeter doorsnee.
  2. Smelt de boter in een pannetje en voeg stapsgewijs de chocolade toe tot je een smeuïg chocolade-botermengsel hebt.
  3. Haal je pan van het vuur en voeg al roerend de rest van de ingrediënten toe.
  4. Doe je deeg in de bakvorm en bak de cake 15 à 20 minuten. De binnenkant moet nog lopend zijn. Als de buitenkant te donker wordt, kan je je baksel afdekken met aluminiumfolie.
  5. Eet de kladdkaka recht uit de oven met een bolletje ijs of eet het koud met eventueel wat slagroom.